0

След като в началото на тази година на автосалона в Детройт беше представен новият седан Volvo S90, сега шведите показаха и комбито, което логично носи индекса V90. Стилното и функционално комби V90 ще бъде лидер по обем на багажника и възможности за трансформация. V90 е третият автомобил от серията 90 на Volvo, изграден върху специално проектираната и напълно модулна платформа SPA. Очакваното с нетърпение V90 стъпва върху неоспоримото наследство на Volvo в сегмента на комбитата, положило началото си преди 60 години с Volvo Duett. Новият модел е може би най-естетическото комби в премиум сегмента, в което са използвани висококачествени материали, като същевременно запазва практичността на истински функционален автомобил.

Новото комби има наклонена назад форма на покрива и висока линия на прозорците.

Основното предимство на Volvo V90 е комбинацията между луксозния салон и високата функционалност на комбито. Изисканата обстановка в интериора се комбинира с голямо пространство за багаж и осигурява функционалност чрез гъвкави решения за товарене и съхранение. Новото V90 предоставя свръхмодерна полуавтономна технология на шофиране с най-пълния пакет за безопасност като стандартно оборудване на пазара, който включва система за засичане на големи животни и овладяване на внезапното напускане на пътното платно заедно с интеграция на смартфон с Apple CarPlay. Инженерите от Volvo са работили и по динамиката на новия модел и са създали напълно ново изживяване при шофиране, което се характеризира с усещане за пълен контрол и предвидимо пътно поведение.

Отзад доста оригинално изглеждат L-образните светлини, които отличават комбито.

Много от елементите в дизайна на новото Volvo V90 са познати от седана S90, като например хромираната радиаторна решетка и Т-образните дневни светлини в светодиодните фарове. Във външния вид преобладават елегантните овални форми, които ясно разграничават новото комби от ъгловатите модели от 80-те и 90-те години. Комбито има наклонена назад форма на покрива и висока линия на прозорците. Праговете са украсени с хромирани елементи, а отзад изпъкват двете сребристи правоъгълни накрайници на изпускателната система. Отзад оригинално изглеждат L-образните светлини, които отличават комбито и през нощта.

В луксозния салон е поставен 9,5-инчов вертикален сензорен екран на мултимедийната система.

В луксозния интериор на новото Volvo V90 се усеща топлината на скандинавския уют, като за тапицериите на салона са съчетани кожа и тиково дърво. Воланът с три спици е познат от Volvo XC90, а показанията на приборите са изведени на 12,3-инчов дисплей и могат да се прожектират на предното стъкло. На цялата централна конзола е разпънат 9,5-инчов вертикален сензорен екран на мултимедийната система, която има навигация, свързва се с Интернет, с мобилни устройства и има различни развлекателни функции. Предните седалки са разделени от високия тунел на трансмисията. Отзад пространството за пътниците е много щедро.

На комфортните задни седалки пространството за пътниците е много щедро.

Новото комби Volvo V90 ще се предлага с два бензинови 2,0-литрови двигателя с турбокомпресор Т5 и Т6, като при втория освен турбина е поставен и механичен компресор. Двата турбодизелови мотора също са 2,0-литрови 4-цилиндрови D4 и D5. Бензиновият plug-in хибрид Volvo V90 T8 Twin Engine е с мощност около 410 к.с. Хибридът се задвижва от 2,0-литров бензинов турбодвигател с 320 к.с. и електромотор, захранван от литиево-йонна батерия. Сумарната мощност на хибридната система е около 410 к.с. а средният разход на гориво е едва 1,9 л/100 км. Комбито може да измине 50 км само на ток. Всички двигатели са съчетани с новата 8-степенна автоматична трансмисия, а по-малките мотори могат да се комбинират и с 6-степенна механична скоростна кутия. В списъка с опции ще има пневматично въздушно окачване и система за двойно задвижване 4х4.