0
Ин не за близо 1 млрд. лв. на забегналия зад граница мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев запорира Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.
Мярката е наложена на 1 юни от Софийския районен съд по искане на КОНПИ до СГС, става ясно от съобщението за запора, качено в Търговския регистър на страната. В решението е записано, че възбраната е за коли, пари в сейфове и банкови сметки, а общият размер е за 963  047 999, 87 лева. В колосалната сума влизат и недвижими имоти като къщи, върху които е наложен запор в края на миналия месец. Възбраната върху палатите на Василев обяснява информациите, които се появиха, че хамали, проводени от забегналия в Белград банкер, изпразват по спешност къщата му в Созопол. Любопитна подробност е, че в запорното съобщение е записано, че възбраната важи и за картини на Цветан Василев. Кои точно са те не става ясно, но навръх Богоявление - на 6 януари тази година, от КТБ бяха изнесени над 300 шедьовъра от български и чужди майстори. Те бяха прибрани по искане на прокуратурата и пратени в НИМ за оценка и съхранение.
Това е втори, а за някои от фирмите на Цветан Василев и
трети запор
наложен от български съд. Причината е, че дотук възбрани върху някои от фирмите на пишман финансиста и семейството му бяха наложени по искане на прокуратурата и НАП. Сега запорът се задейства по иск, заведен от КОНПИ, като сред блокираните дружествени дялове са и акциите на Василев в „перлата” на бизнесимперията му - „Бромак”. До обезпечителните мерки се стига след продължило близо година финансово разследване, проведено от инспекторите на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Наложеният от съда запор е безпрецедентен за България с колосалния размер на стойността на имуществото. За пример – за цялата 2013 и 2014 г. по искане на комисията е отнето имане за 63 млн. лева – 15 пъти по-малко от наложения сега запор.
Очаква се
всеки момент
Цветан Василев да бъде уведомен официално от КОНПИ за наложения му запор. Това досега не е направено, защото все още тече вписването на възбраните.
Когато бъде уведомен, мажоритарният собственик ще получи срок, в който да докаже, че е придобил имането си с чисти пари. В момента, в който не успее, започва конфискация.