0

Й оана Буковска-Давидова се готви за турне в Скандинавия с първия си моноспектакъл „Променяне“, създаден по автобиографичната книга на норвежката актриса Лив Улман „Промяна“. Гастролът ще се състои в седмицата около Деня на народните будители – 1 ноември, и ще премине през Осло в Норвегия, Стокхолм в Швеция и Копенхаген и Орхус в Дания.

Йоана Буковска-Давидова се готви за турне в Скандинавия с първия си моноспектакъл „Променяне“, създаден по автобиографичната книга на норвежката актриса Лив Улман „Промяна“. Гастролът ще се състои в седмицата около Деня на народните будители – 1 ноември, и ще премине през Осло в Норвегия, Стокхолм в Швеция и Копенхаген и Орхус в Дания.

Поканата е дошла още преди премиерата на представлението от името на българка, която от години живее в Скандинавия и организира гостувания на наши трупи и артисти там, разкри за „Монитор“ Йоана. Дамата импресарио е решила, че това заглавие ще е изключително интригуващо не само за българската общност, но и

за местната публика

и няма по-подходящо от него за отбелязване на 80-годишния юбилей на Улман и 100-годишнината от рождението на шведския режисьор Ингмар Бергман, дългогодишен неин житейски и творчески партньор. Текстът на моноспектакъла вече е преведен на английски и ще се играе в Швеция, Норвегия и Дания на български с английски субтитри.

С това турне Йоана Буковска-Давидова ще сподели със сънародниците на Улман и Бергман своето преклонение пред значимостта на двамата големи творци в контекста на световното изкуство. „Когато четох книгата на Лив, аз припознах моите мисли толкова точно, мъдро и проникновено назовани, че си казах: ако някога трябва да разкажа за себе си, ще използвам нейните думи, защото никога не бих могла да изразя така лаконично, всеобхватно и достъпно какво ти коства да си актьор. Ще бъде изключително преживяване за мен, ако някой ден се запозная с музата на Ингмар Бергман“, каза Йоана в интервю за „Монитор“ преди премиерата на своя проект. Сега тя сподели, че едва ли Улман ще успее да посети някое от „скандинавските“ представления, тъй като

живее в Бостън

но Буковска продължава да работи по въпроса за евентуалното й гостуване в България, както и да търси субсидиране за бъдещото свое турне на Север.

„Променяне“ е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и е един от първите спектакли на Стария континент, предлагащ „добавена реалност“ на сцената, намирайки пресечна точка между най-новите технологии, киното, интерактивното сценично решение и традиционното въздействие на актьорската игра. Представлението е поканено да открие на 1 юни фестивала на моноспектаклите София Моно 2019”, който се провежда ежегодно на открито в парка на Военната академия.

В момента Йоана Буковска-Давидова репетира с режисьора Бойко Илиев главната роля в „Котка върху горещ ламаринен покрив“ от Тенеси Уилямс. Постановката ще отбележи 70-годишнината на Драматичен театър „Невена Коканова“ - Ямбол, а премиерата ще бъде там на 21 април.