0

*Настояваме организацията да не надскача правомощията си
*Банкерът-беглец се ожалил от политически обвинения, повярвали му без доказателства

*Настояваме организацията да не надскача правомощията си
*Банкерът-беглец се ожалил от политически обвинения, повярвали му без доказателства

Българската прокуратурата изпрати искане до Интерпол с настояване за ревизия на решението червените бюлетини за издирването на Антоанета и Радосвета Василеви да бъдат възстановени.

До тази безпрецедентната процедура се стигна, след като се оказа, че Комисията за контрол на данните на Интерпол е взела на закрито заседание решение за заличаване на личните данни на съпругата и дъщерята на укриващия се в Сърбия банкер Цветан Василев от базата данни на организацията. Въпреки това за цялото семейство все още са активни Европейските заповеди за арест, издадени по искане на България. Това означава, че ако Василеви бъдат засечени в страна от ЕС, веднага ще бъдат задържани.

Първичната информация за необяснимото решение на Комисията бе съобщена от самия беглец в личния му сайт, като

Василев не пропусна

да доукраси казуса.

Според виновника за източването на над 4 млрд. лв от КТБ решението било взето след разследване на "Централата на Интерпол", която е "установила, че международните заповеди за арест са издадени в нарушение на Правилника на организацията, тъй като няма данни за престъпление".

От прессъобщение на прокуратурата обаче става ясно, че Василев и фамилията му са използвали пред Комисията любимия си коз, че са жертви на политически натиск у нас. Твърденията им не почиват на никакви доказателства, но от години семейството използва всякакви международни процедури, за да се изкарват репресирани и така да се пробват да отърват от наказание за вършените от тях престъпления.

„Категорично се възразява срещу твърдението за наличие на политически мотиви за наказателно преследване, като се поддържа позицията, че всеки опит на Комисията /на неин състав/ да преценява основателността на обвиненията и

да прави правни изводи

противоречи на правомощията й

и въобще на статута на международната организация“, пише в съобщението на държавното обвинение до медиите.

В конкретния случай според прокуратурата Комисията при Интерпол е взела решението си „в противоречие със статута и функциите на Интерпол, защото то се основава на мотиви, свързани с обсъждане на обвиненията по същество, което е правомощие само на наказателен съд“. Освен това държавното обвинение подчертава, че решението се основава само на твърденията на засегнатите лица и на направените от тях възражения, без въобще да е обсъдена позицията на държавното обвинение. Държавното обвинение категорично се противопоставя и на доводите, които обвързват процедурата с „обвиненията срещу Цветан Василев е неоснователно, защото не е отчетено, че наказателното производство по отношение на него е вече в съдебна фаза, за което Генералния секретариат на Интерпол е уведомен“.

От информацията на прокуратурата става ясно още, че казусите с Антоанета Василева, Радосвета Василева и Цветан Василев в Интерпол са безпрецеденти и по друга причина - досега са били обект на всеобхватен обмен на данни между Комисията и ДМОС – МВР,

неприсъщ за множество други казуси.

Заради тези основания прокуратурата е настояла за за ревизия на решението Комисията. Освен това е осъществена координация с ръководството на МВР „с цел конкретния казус, създаващ опасен прецедент, да бъде поставен за обсъждане в Генералния секретариат на Интерпол“, подчертават още от прокуратурата.

Според процедурните правила на Интерпол жалбите срещу бюлетини се подават пред Комисията за контрол на информацията към институцията, която е независим орган и може да преразглежда решения за издаване на бюлетини и да взима решение за тяхното анулиране. Според докладите на Комисията това най-често става в случаите, когато е била нарушена процедурата за тяхното издаване, не са били налице основанията за това или е налице политическо преследване.

Комисията, която е слабо позната част от структурата на Интерпол, попадна под светлините на медийните прожектори миналата година, покрай опита на руските власти да арестуват чрез Интерпол финансиста и инициатор на закона „Магнитски“ Бил Браудър. През ноември 2018г. Файненшъл таймс излезе с остро критична статия със заглавие

„Манипулира ли се Интерпол

от авторитарни режими“,

в която посочва също, че един от общо петимата членове на настоящия състав на комисията, вземаща решенията за исканията на арести, е представител на Русия.

С Москва е свързан и самия Цветан Василев, който е оплетен с дебели финансови ангажименти с кремълския „православен“ олигарх Константин Малофеев и други знакови руснаци. Всички те периодично се появяваха в плановете на Василев за вторичен грабеж на КТБ, като участваха пряко или чрез подставени лица в сделки по овладяване на „златните активи“, купени с пари на банката. Последния подобен пример е с военния завод „Дунарит“, в който пионката на Малофеев Пиер Луврие (белгиец с руски паспорт – б.р.) се вписа за кратко като прокурист, въпреки че благодетелят му е част от забранителния списък на ЕС и САЩ срещу руски граждани, обвързани с режима на Путин.