0
  • Партията първа на вота, Слави Трифонов обяви, че няма да сформира коалиция
  • Номинират за премиер вице на царя - юпито Николай Василев
  • Водят на ГЕРБ с 6000 гласа, двете формации засега с еднакъв брой депутати - по 64
  • Червените останаха трети, следват ги „Демократична България“, ДПС и ИМВ
  • Партията първа на вота, Слави Трифонов обяви, че няма да сформира коалиция
  • Номинират за премиер вице на царя - юпито Николай Василев
  • Водят на ГЕРБ с 6000 гласа, двете формации засега с еднакъв брой депутати - по 64
  • Червените останаха трети, следват ги „Демократична България“, ДПС и ИМВ

„Има такъв народ“ ще се опита да сформира собствен кабинет, като няма да прави коалиции с нито една от останалите формации в новото 46-о народно събрание. Това обяви лидерът на партията Слави Трифонов вчера, броени часове след като стана ясно, че макар и с преднина от под половин процент, формацията е първа на проведените в неделя предсрочни избори за парламент. При 99% обработени протоколи от секциите в страната ИТН има 23,91% подкрепа, като за нея са гласували 645 129 души - с 6000 повече от тези, дали вота си за ГЕРБ. За формацията на Бойко Борисов бюлетина са пуснали 639 221, или 23,69% от хората, отишли до избирателните секции. Сметките са без гласовете в чужбина, които се очаква допълнително да наклонят везните в полза на ИТН. Въпреки това засега и двете формации имат еднакъв брой депутати - по 64.

на партията на Слави Трифонов не й достигат 57 гласа подкрепа

Това пък означава, че на партията на Слави Трифонов не й достигат 57 гласа подкрепа за да бъде одобрен проектокабинетът й поне с обикновено мнозинство от 121 депутатски гласа.

Самият състав бе обявен вчера лично от лидера на ИТН Слави Трифонов в изявление за телевизия 7/8. “Мина немалко време, откакто обявих, че ще правя политически проект. Оттогава досега чух и прочетох всякакви неща за себе си - че ще правя внушения, фантазии, лъжи, всякакви глупости. От толкова много години съм в публичното пространство и съм влизал в домовете ви. През всичките тези години с моите колеги реализирахме редица каузи, проведохме и много битки. Всичко беше пред вашите очи. Изумява ме това, че хората все още не разбират какво правим. Винаги сме правили едно и също - това, което повеляват моралът, законът и професионализмът”, заяви Трифонов и допълни: „На 6 ноември 2016 г. инициирахме референдума. Беше един от най-хубавите дни за българската демокрация. Гласувахме 3,5 млн. българи. Волята на суверена за смяната на политическата система беше повече от категорична. Но срещу суверена се изправи цялата политическа класа - нагла, самозабравила се, отвратителна. Водихме битки в съда, протестирахме, правихме всичко, което беше по закон, за да бъде приет референдумът. Захвърлянето му на бунището от политическата класа не можах да го преглътна. Нямаше как да приема, че шепа комплексирани некадърници ще се чувстват победители над своя народ”.

Според него е останал само един начин за промяна - отвътре. Затова и реализирали политическия проект „Има такъв народ”, а сега, след получената подкрепа на изборите, щели да предложат и кабинет, без да влизат в съюз с някоя от другите формации в НС.

„Няма да правим коалиция с нито една партия. ИТН ще вземе мандата и ще представи свой състав и структура на кабинет, обяви той, като посочи, че в последните години думата „коалиция” се е превърнала в "мръсна дума". Затова ИТН щяла да поеме самостоятелна отговорност за съставяне на правителство. „Аз мисля, че няма правителство на малцинството или на мнозинството, всички са на обществото“, коментира Трифонов и посочи, че очакват вече връчването на мандата от страна на президента Румен Радев.

След което обяви и проектосъстава на правителството, както и кандидата за премиер - бившия вицепремиер и министър на икономиката в кабинета „Сакскобургготски“ и министър на държавната администрация в този на Станишев - Николай Василев. Василев, който бе сред основните представители на т.нар. царски юпита, далеч не е единственото лице, свързано с групата на юпитата и НДСВ в кабинета.

Кой кой е в проектокабинета на Слави Трифонов

Финансов министър ще е друг човек, причисляван към царските юпита - Любомир Дацов, а други двама от номинираните за шефове на ведомства бяха в служебния кабинет на експарламентарния шеф по времето на Сакскобургготски Огнян Герджиков. Това са кандидатът за външен министър Ради Найденов и за транспорта Христо Алексиев.

Слави Трифонов посочи също така, че от ИТН са отправили покана към трима от настоящия служебен кабинет да останат- финансист №1 Асен Василев, министъра на икономиката Кирил Петков и образователния Николай Денков, но те са отказали. По-късно тримата изпратиха съвместно изявление, от което стана ясно, че са отказали, защото не са харесали програмата на Слави Трифонов и предложеното от него правителство с премиер Николай Василев. „Убедени сме, че стратегията за развитие на икономиката и на образованието е пряко свързана с визията за приоритетите на държавните финанси. Проведохме разговори с ИТН по тяхна покана. В хода на разговорите се видя, че ИТН и икономическият екип на служебното правителство имат съществени различия във визиите си за финансовата политика и основните задачи през следващия период. Освен това ИТН предложи на сегашния служебен финансов министър Асен Василев министерски пост в друго министерство. Ето защо и тримата решихме, че е по-добре в бъдещото правителство да работи екип, който споделя визията на премиера и на носителя на мандата за финансовата политика на държавата. Благодарим на ИТН за отправените предложения! Желаем успех на бъдещото правителство!“, се казва в изявлението на Василев, Петков и Денков.

Ето защо трима от служебните министри отказаха участие в проектокабинета на ИТН

Според неофициалната информация на Асен Василев е бил предложен постът на екоминистър. Любопитното е, че в обявената вчера структура от Слави Трифонов така и няма име за този пост, като не стана ясно дали това означава, че се планира преструктурирането му в държавна агенция, какъвто слух се появи, или е било забравено.

От изявлението на Трифонов стана ясно, че от партията ще очакват подкрепа от останалите формации за обявените от проектокабинета на ИТН приоритети. Не стана ясно обаче откъде точно очакват да я получат. В същото време разпределението на останалите места в новото 46-о народно събрание е както следва: БСП, макар и срината под 400 000 гласа, е твърдо трета и се очаква да има 36 депутати. Четвърти са „Демократична България“, които към момента - преди преизчислението с гласовете от чужбина, имат 34 мандата. Пети са ДПС с 29 мандата, а шести - ИМВ с 13 мандата. Такаобщо гласовете на т.нар. нови в НС са 111, или с 10 по-малко от нужните 121, което пък означава, че ще трябва и допълнителна подкрепа от някоя от останалите формации. А също така, че подкрепата най-вероятно ще е плаваща - според различните приоритети.

Междувременно, след като в неделя и БСП, и ДПС казаха, че подкрепата им за евентуален кабинет на ИТН няма да е безусловна, вчера и от ДБ дадоха знак, че може и да не дадат такава. Владислав Панев от „Демократична България“ окачестви като „козметични“ обявените от Трифонов приоритети и дори намекна, че ако няма „по-сериозни реформи“, които да се предлагат, не е невъзможно да се стигне до нови избори.

И Космоса сред приоритетите на „Има такъв народ“


14 неотложни приоритета, по които ще действа новият кабинет, обяви лидерът на ИТН Слави Трифонов, като сред тях е и изпращане на мъж и жена, които да бъдат първите български астронавти в НАСА, като към тях да се присъедини и северномакедонски астронавт. „За да не гледаме надолу в земята от срам, което правим напоследък, а да започнем да гледаме нагоре към звездите“, обоснова това предложение Трифонов. Ето останалите приоритети:

Построяване на детски градини

  • Чисто нова детска болница
  • Закупуване на медицински хеликоптери
  • Построяване на всички останали магистрали
  • Закупуване на до 1 млн. таблети и лаптопи за всички ученици и преподаватели
  • Стартиране на приватизацията на ББР
  • Рязко подобряване на прозрачността на обществените поръчки
  • Извършване на съкращение в държавната администрация и дигитализация
  • Въвеждане на мажоритарен вот, на електронно гласуване и на партийна субсидия от 1 лев
  • Закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура
  • Пускането на интерконектора с Гърция
  • Потвърждаване влизането в еврозоната и Шенген
  • Подаване на заявление на България за членство в европейската космическа агенция.

Борисов за проектокабинета на ИТН: Това е играта на Румен Радев да остане служебното правителство

Демократична България: Приоритетите, обявени от Трифонов, са козметични