0
Ца ата на пивото по време на Октоберфест вече надхвърля 10 евро, а и другите стоки и атракции също са в този ценови диапазон, затова организаторите са помислили и за отстъпките, които правят празника достъпен за повече хора. Трябва обаче да се отчете, че Октоберфест не е най-изгодното място за феновете на хубавата бира в ценово отношение. Но все пак при правилен подход може да празнуваме без да фалираме.
Първото, на което си струва да се обърне внимание, са т.нар. семейни дни, за които организаторите са отделили всички вторници. Тогава на многобройните люлки и всякакви други атракции от 12 до 18 часа има отстъпки за цялото семейство или за децата. Намалени са също така билетите за вход, продавачите на храни предлагат по-изгодни закуски. В този ден например може да се купят безалкохолни на половин цена, често за люлките на най-малките дават допълнителен чип. На някои места има отстъпки и за възрастните, които не са с малчугани.  По баварска традиция за масите на открито може да си носите закуски, купени на друго място. Ако запасяването с продоволствия ви се вижда твърде странно, има и други възможности да се нахраните добре и без да се охарчвате за скъпи ястия в палатките. От уличните сергии има възможност да се снабдите с вкусни наденички, половинки пилета и дори сочни свински джоланчета на много по-ниски цени. В малките палатки обикновено ястията също са по-евтини. Така например собственикът на палатката Zum Stiftl Lorenz продава известните пилета на грил за 7,50 вместо 10,80 евро.
В случай, че ви останат излишни купони за бира и храна – не се притеснявайте. В продължение на няколко седмици те могат да се използват в различни мюнхенски заведения, които ги приемат като редовно средство за разплащане. По обяд на Октоберфест е по-спокойно и по-евтино. От понеделник до петък от 10 до 15 часа някои от сергиите и атракционите правят намаления. По-евтини безалкохолни и и бира по това време има на доста места.
Освен всичко друго, от което може да се спести, особено добре е да се отиде до Октоберфест с обществения транспорт. Първо това е доста по-евтин вариант от такси или друга наета кола, така избягвате и опасността да попаднете в задръствания, докато другите се веселят. С картата CityTourCard е най-изгодно да се придвижвате из града.
Не забравяйте, че в тези дни спирката Theresienwiese в баварската столица е най-натоварена. Затова е добре да използвате някои от другите, особено ако не се притеснявате да си направите една разходка.  На Октоберфест трябва да бъдете в национални костюми, но покупката им е доста скъпо начинание. Затова е доста по-лесно да се вземе баварски тоалет под наем. За женските одежди – дирндл, цената е 35 евро на ден, ако се влюбите в сукманите с дълбоки деколтета, след празника може да си купите вече използваната носия, като цената в този случай е значително по-ниска, отколкото за нова. За върлите фенове има и дизайнерски дрехи, но техният наем започва от 70 евро на ден.