0
Ке ери ще записват всяко движение на зрелостниците по време на матурите, обясниха от просветното ведомство.
Устройствата ще бъдат монтирани във всяка стая, в която се провеждат държавни зрелостни изпити. Преди месец от министерството са поискали справка от всички школски директори в страната за наличните камери по стаите и коридорите. На базата на това са били подбрани и сградите, в които ще се провеждат зрелостните изпити. Преди време министър Тодор Танев обяви, че в родните училища има 3600 камери, а за нормално видеонаблюдение на матурата са необходими над 5000. Тогава той обеща министерството да купи още от собствения си бюджет.
Заповед
За да се предотврати преписването на матурата, от тази година всички директори са задължени да правят видеозаписи на матурите и да ги съхраняват на дискове. Те могат да се пазят и за постоянно, но нормалният срок за съхранението им е една година, коментира шефът на 119-о СОУ в столицата Диян Стаматов. В неговото училище отново ще се следи стриктно за преписвачи. Най-голяма роля ще имат квесторите и камерите. Ако се получи сигнал за преписване, ще бъдат преглеждани записите и при доказване на провинението работата на преписвача ще се анулира. Отделно в училището ще бъде изключен и безплатният интернет, за да не могат зрелостниците да проверяват отговорите от теста през телефоните си. По принцип мобилните устройства на изпита са забранени.
Шмекери
От години обаче дванадесетокласниците опитват да шмекеруват. Някои имат по 2-3 телефона, дават един по-стар на квесторите, а този с интернета от мобилния оператор остава у тях. Всяко разсейване на квесторите се използва, за да бъде проверен даден въпрос. Отделно някои младежи изобщо не се притесняват от камерите, защото нямат звук. Абитуриентите в минали години разказват, че квесторите изобщо не им правели забележки и из стаята постоянно се разменяли отговори на въпросите от тестовете. Затова инструктажът на регионалните инспекторати към директорите за приближаващата сесия е квесторите да бъдат безкомпромисни и ако трябва, да анулират работи за подсказване или говорене в класните стаи.
Дати
Матурите са на 20 и 22 май, като първата е по български език, а втората ­ по предмет по избор. Издаването на служебна бележка за допускане до матурите е в срок до 19 май 2015 г., а допускането до залите ще става само срещу представяне на лична карта и служебна бележка. На литературата ще се явят 63 500 зрелостници, сочат данни на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО). Тази година биологията изпревари географията като най-предпочитан предмет за втория зрелостен изпит. Предпочели са я 19 926 души, докато на география ще се явят с 3000 по-малко ­ 16 625. На трето място е английски език с 11 598 заявления. Традиционно най-малко желаещи има за италиански език ­ 118 човека. Според просветния експерт Евгения Костадинова не всички зрелостници, подали заявление за явяване на матура, ще бъдат допуснати. “От подалите заявление за явяване хипотетично не всички ще бъдат допуснати до зрелостни изпити. Може някой от тях да не приключи успешно 12-и клас, което значи, че няма да може да се яви на изпита”, обясни тя.