0

Ж ива вода като в приказките блика направо от сърцевината на камък високо в Рила планина. На чудния феномен се натъкнаха спасители-доброволци от град Дупница само преди дни.

Жива вода като в приказките блика направо от сърцевината на камък високо в Рила планина. На чудния феномен се натъкнаха спасители-доброволци от град Дупница само преди дни.

Те казват че водата тече сякаш има чучур и скрит водопровод.


Езера


Младите мъже Борислав Ранков, Иван Тушев, Златомир Огнянов и Георги Никифоров разказват, че са били на обход между Седемте езера и Рилски манастир, придружавани от верните си кучета. Малко преди да се натъкнат на природния феномен, досущ като в стара легенда те чули рев на мечка.

„Бяхме тръгнали от Рилския манастир и тъй като избягваме да вървим по пътеките по обясними причини се натъкнахме на това природно чудо. Първо чухме в продължение на няколко минути рева на мечка, която явно бе надушила кучетата и побързахме да продължим. Няма как да е различна от тази, която бе заснета с две малки мечета в района на манастира“, разказват спасителите.

Иван Вазов


На 15-ина минути от хижа „Иван Вазов“ в посока от връх „Върла“ към местността „Малко Пазар дере“ случайно забелязали вода да извира направо от една скала. Изумени спасителите се наредили да пият от нея. „Огледахме около камъка да видим откъде може да извира, но няма нито вада, нито нищо. Шегувахме се, че има таен водопровод изграден преди стотици години. Очевидно с годините се е образувал този процеп и извира студена вода. Освен, че е изключително чиста, тя става и за пиене“, диви се Борислав Ранков, цитиран от местния сайт Zadupnitsa.com.

Камъкът-чудо се намира извън пътеката, затова остава и далеч от погледа на туристите. Спасителите планират с другите колеги от отряда да изградят пътека до природния феномен, за да могат повече хора да се докоснат до силата му.