0
Бз зо 2000 бежанци, предимно сирийци, тръгнаха пеш от Турция за България в опит да преминат през българската граница. При всеки опит да бъдат спрени избутвали напред жени с малки деца и бременни, за да предотвратят употреба на сила. Според очевидци керванът с бежанци до вчера късно вечерта е успял да стигне от Истанбул до Одрин.
С много такт, но и твърдост турската полиция и жандармерия удържали временно колоната емигранти в района на града. В северния му край е създаден временен лагер, в който непрекъснато прииждат нови мигранти. Друга голяма група сирийци били насядали кой където свари около автогарата в Одрин, твърдят свидетели. Според местните тази зона била сборен пункт за пристигащите с автобус сирийци от всички точки на Турция. Някои идвали от гръцката граница, откъдето сирийците очаквали да влязат в европейския съюз и после през Македония и Сърбия да пробият до Европа. След като станало ясно че Унгария е затворила своята граница и връща нелегалните в Сърбия, сред бежанците в Турция избухнала психоза. Масово всички се насочили към България като под натиск се оказали не само КПП-тата, а и зелената граница.
По неофициална ин­­фор­­­мация
стотици нелегални се опитвали да преминат у нас
от всяка възможна точка. Всички смени, включително и почиващите, на Гранична полиция-Свиленград са вдигнати по тревога в готовност да реагират на всяка ситуация. На първа линия са над 120 ченгета само в района на граничния град. Късно през нощта на 15-и срещу 16-и септември е била проведена спешна среща между ГПУ-Свиленград и турските им колеги от Капъ Куле за уточняване на ситуацията и съгласуване действията при кризи. Турците успокоили, че няма да допуснат вълна до българския пункт. На ГКПП Капитан Андреево обаче са на нокти, защото още помнят как преди година стотици иракчани нахлуха пеша на българския пункт, след като пробиха през Капъ Куле и трябваше да бъдат спирани с живи вериги от нашите граничари.
Не по-малко от 400 души жандармерия контролираше пътищата към България и Гърция и
на два пъти върна юрналите се бежанци
първо от пътя за Бъл­гария, после от пътя за Гръцко. Няма бежанци пешеходци по пътищата, информираха български превозвачи, които пътуваха редовно между Бъл­гария и Турция.
„Жандармата им е много стриктна, предупреждават ни и самите те оглеждат камионите” потвърди Стоян Е. от Ямбол, който кара товар от Анадола до Западна Европа. Шофьорите обаче са притеснени от сборищата на бежанци в Одрин, които непрекъснато растели. По данни на самите сирийци се очаквали до дни да нараснат от 2000 на 20 000 души. Трето огнище на нелегални започна да се формира на центъра на Одрин. На места там изникнаха импровизирани палатки.
Според валията на Одрин Дорсул Али Шахин обаче това не може да продължава. Той е дал три дни срок на бежанците, считано от вчера. Ако в този период те не потеглят към обратния път, ще бъдат изкарани от Одрин и принудително изолирани в лагери, без да им се даде шанс за преминат границата. По думите на самите нелегални, те
нямали намерение да се установяват в България
а са тръгнали към Гер­мания, Австрия, Франция, а най-амбициозните - за Англия. Казвали, че искат да стигнат до Европа пеш и на сухо, за да не се удавят като тригодишния Ай­лян.
„Доста апокалиптични цифри се споменават, не може да ги потвърдим в момента. Имаме контакти с колегите ни от Турция. Има предложения за съвместни екипи и очакваме отговор от турска страна“, обясни министърът на вътрешните работи Ру­­мяна Бъчварова. По ду­­мите й държавните структури се организират за по-висока степен на готовност в случай, че ситуацията с бежанците, идващи у нас, се усложни. Бъчварова заяви, че няма сериозни пробиви в участъците от оградата с Турция, по които се работи в момента. Това било знак, че съоръжението е ефективно.
„Гранична полиция по­­лага всички необходими усилия българските граници да останат сравнително спокойни. Можем да успокоим хората, че няма сериозен миграционен натиск към момента”, обясни вчера на извънреден брифинг директорът на Гранична полиция главен комисар Антонио Ангелов. Той заяви още, че водят разговори с Министерството на отбраната за
допълнителна подкрепа от военни по границата
Най-вероятно тя ще е само логистична, но не е изключено униформените да извършват съвместни патрули с полицаите. По думите на Ангелов от началото на годината в страната ни са влезли 7640 души, което е с 3000 повече в сравнение със същия период на миналата година. Само за последните 24 часа пък са хванати 54 чужденци на границата ни, а 242 не са допуснати да влязат на наша територия.