0

Б аритонът Кирил Манолов е Музикант на годината 2019. Той беше избран от слушателите на БНР в 29-ата поред национална анкета на предаването "Алегро виваче".

Баритонът Кирил Манолов е Музикант на годината 2019. Той беше избран от слушателите на БНР в 29-ата поред национална анкета на предаването "Алегро виваче".

Изборът на слушателите в тази анкета за мен е най-ценното нещо

защото, колкото и клиширано да звучи, ние работим за публиката. Тя е най-важното нещо, което имаме и аз съм много щастлив, че хората ме избраха за „Музикант на годината“!“, сподели вълнението си пред организаторите певецът.

То разказа още, че 2019-а е била годината, в която е пял най-много на българска сцена.

Кариерата на Кирил Манолов в момента е в истински разцвет - той пее по световните оперни и фестивални сцени, канен е от престижни театри и работи с изключителни диригенти и певци.

Още през 2015-а Кирил Манолов е поканен от маестро Рикардо Мути да пее партията на сър Джон Фалстаф в операта „Фалстаф“ от Верди в рамките на престижния фестивал в Равена и в Овиедо.

Новият носител на приза "Музикант на годината" за 2019-а е софиянец. Като дете пее в младежката формация на хор „Гусла“ и там гласовите му дадености не остават незабелязани. Завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", където попада по съвет на проф. Павел Герджиков - видният наш педагог чува Манолов, когато кандидатства специалност Музикална педагогика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и направо му казва: "Момче, ти не си за тук!" И така Герджиков дава насока и става ментор на младия баритон, а в Музикалната академия негов преподавател е проф. Илка Попова.

По-късно следа в неговото израстване оставят и басът Никола Гюзелев, и проф. Оливера Миакович във Виена, и не на последно място - изключителната наша пианистка и акомпанятор Вяра Шуперлиева - високоценен специалист по вокална подготовка. Оттук нататък следва много работа, покани и успехи - първо е Хърватия, после Германия, отварят му вратите и в Италия.