0

К итарата, на която е свирил Кърт Кобейн по време на изпълненията на Nirvana в шоуто MTV Unplugged през ноември 1993 г. в Ню Йорк – 5 месеца преди да си отиде от този свят на 27 години, бе продадена на търг за рекордните над 6 милиона долара, съобщи The Guardian.

Китарата, на която е свирил Кърт Кобейн по време на изпълненията на Nirvana в шоуто MTV Unplugged през ноември 1993 г. в Ню Йорк – 5 месеца преди да си отиде от този свят на 27 години, бе продадена на търг за рекордните над 6 милиона долара, съобщи The Guardian.

В седмиците преди продажбата към легендарния инструмент Martin D-18E от 1959 г. е имало голям интерес, а организаторите от Julien’s Auctions са стартирали наддаванията от 1 милион долара – сума, която много бързо е била надскочена. Купувачът, който e присъствал лично на търга в Бевърли Хилс, е австралийският предприемач Питър Фрийдман. Той е основател на компания за производство на микрофони. Неговата печеливша оферта за 6 010 000 разбива конкуренти за реликвата от цял свят. Фрийдман планира да покаже китарата в световна изложбена обиколка в галерии и други арт пространства, като всички приходи от „турнето“ й ще отидат за подпомагане на сценичните изкуства. „Това е голяма сделка. Не я купих за себе си. Вярно, аз платих, но ще я използвам, за да подчертая тежкото положение на артистите по целия свят в момента, а след обиколката пак ще продам китарата и ще използвам парите за същата цел“, подчертава австралийският бизнесмен.

Фрийдман, чието семейство първо отваря магазин за електроника в Сидни през 1967 г., признава, че не си е поставял лимит за сумата, която ще даде

за китарата на Кобейн. „Знаех, че в търга участват някои много богати хора и се страхувах, че може да предложат 20-30 милиона. Но въпреки това щях да продължа да наддавам“, казва той.

Въпросната китара е седмата произведена от само 302 съществуващи екземпляра от модела D-18E на Martin, като е била допълнително пресонализирана от Кърт Кобейн.

На същия търг за 563 500 долара е била продадена и китара, на която е свирил Принс. Досега най-скъпата китара в историята бе тази на китариста на британската група Pink Floyd Дейвид Гилмор. Тя е продадена с благотворителна цел от музиканта за близо 4 милиона долара на търг през юни 2019 г.