0

О бичаният комедиен актьор Китодар Тодоров ще дебютира като режисьор. Това стана ясно, след като звездата от „Петък точно в пет“ кандидатства за финансиране от Националния филмов център. Кито, както колегите и приятелите наричат артиста, подготвя проект със заглавие „Париж 18“.

Обичаният комедиен актьор Китодар Тодоров ще дебютира като режисьор. Това стана ясно, след като звездата от „Петък точно в пет“ кандидатства за финансиране от Националния филмов център. Кито, както колегите и приятелите наричат артиста, подготвя проект със заглавие „Париж 18“.

А освен, че ще дирижира целия работен процес като режисьор, Тодоров се разписва и като съавтор на сценария. По диалозите заедно с него са работили още Джонатан Хайделбергер, Магделена Илиева и Мартин Доновски. Подробности около сюжета обаче все още се пазят в пълна тайна.

Това не е единственият проект, върху който Китодар работи през последните месеци. На бял свят се очакваше да излезе и новият филм с негово участие - „Жълт олеандър“, като премиерата бе планирана за днес. Въпреки това новите противоепидемични мерки, които изискват посетителите в киносалоните да разполагат със зелен сертификат, провокираха отлагането на събитието. Така, „Жълт олеандър“ получи нова „рождена дата“ през март догодина. Във филма Тодоров влиза в ролята на български политик, който кани скандален бивш италиански премиер в навечерието на евроизборите. В опит да запази кариерата си, нашенецът е готов да изпадне в редица абсурдни ситуации, а режисьорът Лъчезар Аврамов определя кинорожбата си като история за предателство, алчност, убийство и невъзможна любов, която се развива на фона на абсурдната политическа ситуация у нас.

Одобрени за разглеждане от комсията на НФЦ са 120 игрални продукции. Проектите са за високобюджетни (над 600 хил. лв), нискобюджетни (под същата сума), дебюти, написване на сценарий и късометражни. Към категорията за финансиране на филми с повече средства се е ориентирал пък Асен Блатечки. Както „Монитор“ пръв писа актьорът готви своя втори филм като режисьор слез „Бензин“. Този път проектът му носи работното заглавие „Най-красивата жена, която убих“. За бюджет над 600 000 лв. се борят и Светла Цоцоркова с „SMS от Господ“, Камен Калев със „Свой собствен господар“, Мартин Макариев с „На макс“, Виктор Божинов с „Чамъ-кория“, Ивайло Пенчев с „Рожден ден“, Стефан Денолюбов и Бисер Арихтев с „69 метра“ и др.

Ивайло Христов кандидатства за финансиране в „скъпата“ и в нискобюджетната категория със заглавията „Димича“ и „Мигове от нашия живот“. Подобно на Блатечки, Мариан Вълев също подготвя втория си режисьорски проект. Той ще носи името „Мечти за еднократна употреба“.

Режисьорката Зорница София пък бе изключена от списъка с допуснати кандидати до комисията. Тя искаше финансиране за филма си „3 кг щастие“. Въпреки това продукцията бе изтрита от обновения списък на НФЦ. „Промените са резултат от допълнителна проверка във връзка с тълкуването и прилагането на чл. 26а от Закона за филмовата индустрия по отношение на отделните категории и видове кино“, съобщават от агенцията. Цитираният текст в закона гласи, че за паричното подпомагане може да кандидатстват лица без просрочени задължения към държавата, включително и към НФЦ, както и режисьори, които нямат незавършени проекти. Последното означава, че авторът на филма като творец трябва да е одобрил наравно с продуцента финалния вариант на произведението.