0
Кт тът на Бургас Димитър Николов спаси змия от замърсените с бензин води на река Чакърлийска. Той се включи активно в първоначалните действия по неутрализиране на щетите от разлива на горива край Бургас.
Десетки хиляди левове глоба ще бъдат наложени на „Лукойл Нефтохим”, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която вчера направи оглед на място на разлива, станал в сряда от пробит тръбопровод.
„Ще бъде наложена най-строгата санкция на оператора, който е допуснал това замърсяване”, категорична бе министър Василева. Размерът на санкцията ще стане ясен, когато бъде установен размерът на замърсяването. По предварителна информация
изтекли са повече от 30 тона
бензин
По информация от РИОСВ – Бургас, бензинът е изтекъл в река Чакърлийска, откъдето ще се влее и ще замърси езерото Вая. Водоемът е защитена зона, а част от него е и защитена местност.
 „Има опасност за живота в езерото”, каза веднага след пристигането си министър Василева.
Взети са проби от водата на река Чакърлийка, от езерото Вая и прилежащата му влажна зона, правят се замервания на въздуха и на почвите в района, за да се установи степента на замърсяване. Цяла нощ в сряда срещу четвъртък са изпомпвани замърсени води.
 „Заплаха за населението няма. Има завишение обаче на вредните вещества във въздуха на мястото на инцидента, но не и в населените места наоколо”, каза кметът на Бургас Димитър Николов, който бе непрекъснато на мястото на инцидента.
Според него в защитената местност не е констатирано наличие на замърсявания. „Съмненията са за нерегламентиран достъп до тръбата с цел кражба на бензин, но това ще уточнят разследващите органи”, каза още бургаският кмет.
„Най-вероятната причина за разлива според първоначалния анализ на обстановката е
криминален пробив на продукто-провода”
съобщават и от пресслужбата на „Лукойл”.
От РИОСВ съобщиха, че е разпоредена незабавна проверка за установяване на нанесените щети върху природата. Бургаското езеро Вая е плитък лиман на брега на Черно море, западно от Бургас. То е най-голямото естествено езеро в България. Над него минава Виа Понтика - една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа. В него гнездят 254 вида птици, 61 от които са включени в Червената книга на България.