0

К оластрата е първото мляко, което овцете отделят след оагването си. Според Уикипедия, коластрата е жълтеникава гъста течност, която потича малко преди или непосредствено след раждането, и предхожда потичането на кърмата.

Коластрата е първото мляко, което овцете отделят след оагването си. Според Уикипедия, коластрата е жълтеникава гъста течност, която потича малко преди или непосредствено след раждането, и предхожда потичането на кърмата.


Коластрата съдържа високи нива на антитела, и има много по-голямо съдържание на твърди вещества, отколкото пълноценното мляко. Това се дължи на по-високите нива на мазнини и протеини в коластрата в сравнение с млякото, което е от съществено значение за метаболитните процеси при за новороденото.
Имунитет
Новороденото агне е податливо на инфекции поради липсата на трансфер на имунитет през плацентата от майка му. Коластрата осигурява на новородените пасивен имунитет, докато то не развие своя собствен. Освен това тя е първият източник на хранителни вещества за агнетата и осигурява на новородените всички основни витамини и минерали.


Антитела
Препоръчваният обем на коластрата за хранене на новородено агне  е 50 г коластра на kg ,четири пъти дневно. Антителата съдържащи се в нея лесно се абсорбират в кръвния поток. Смята се, че агнетата имат пасивен трансфер на имунитет, ако нивото на антитялото е под 15 mg/ml 24 часа след раждането. Важно е да запомните, че не всички коластри са еднакви – качеството на коластрата е много променливо. Съществуват много фактори, допринасящи за качеството на коластрата, произвеждана от овцете.
Коза
Тогава се търси алтернативен източник на коластра, или от друга овца и в краен случай от коза или крава. Добра е идеята да запазите замразеното количество коластра. Ако не успеете това, трябва да използвате заместител на коластра- има такива вече.
Тор
По време на събирането на коластра е важно тя да не се замърсява с тор или други нехигиенични вещества. Независимо дали агнетата сучат овцете или се хранят с коластра, е важно да се прилага точната хигиена. Ако цицките на овцата са мръсни – това е идеална възможност за агънцата да поглъщат бактерии. По същия начин, ако бутилката или стомашната сонда не са дезинфекцирани – увеличавате риска от бактериално замърсяване. Важно е болните агнета да не се хранят със същото оборудване с което храните  здравите агнета. Това е състезание между бактериите и коластрата – това, което се случи е победа за единя.
Съхранение
Бактериите се умножават бързо в съхраняваната коластра, особено при топли условия (> 4° C), а бактериалният растеж е най-бърз в първите 6 часа на съхранение. Поради това е важно коластрата да се постави в хладилника възможно най-бързо. Коластрата може да се съхранява във фризера до 1 година без влошаване на качеството.