0

Р ежисьорът Стефан Командарев скочи срещу липсата на тарифа за уреждане на авторските и сродните права при кабелното препредаване на аудио-визуално съдържание.

Режисьорът Стефан Командарев скочи срещу липсата на тарифа за уреждане на авторските и сродните права при кабелното препредаване на аудио-визуално съдържание.

„Отново кръгла нула за авторите и продуцентите на филми! Недопустимо е страната ни да продължава да бъде единствената държава в Европейския съюз, в която правата на автори и продуценти на филми се ползват безплатно“, написа авторът на „Съдилище“ и „В кръг“ в социалните мрежи.

С позицията си, той подкрепи организацията за колективно управление на права Филмаутор, която преди дни изпрати писмо до Министерство на културата. В него от там отбелязват, че за поредна година не се стига до формиране на тарифа за изплащането на отчисления за създателите на филми от ротирането на творбите им по телевизиите. Това се случва, след като комисията, сформирана от ведомството не стигна до крайно решение по казуса. „Одобрена тарифа няма, което се случва за пореден път през последните девет години“, отбелязват от Филмаутор.

„Безкрайните преговори вероятно са удобно извинение, подкрепено от състоянието на администрацията и съществуващите разпоредби, но този порочен сценарий, на който сме свидетели за поредна година носи негативи не само за правоносителите, но и за страна ни и нейния имидж“, пишат още в писмото си от организацията.

Припомняме, че миналата есен редица холивудски студиа, сред които Paramount, 20th Century Fox, Lionsgate, Sony и MGM изпратиха писмо до културното министерство, в което настояха да получат дължимите им суми от кабелните оператори у нас.

Световното кино търпи загуби в размер на над 6 милиона лева за година заради неуредените права, уточни Филмаутор тогава. Сумата е на база утвърдените практики в Европа, според които за 2018 г. Румъния е събрала над 8 милиона евро само за авторски права (без продуцентски такива) от кабелното препредаване, а в Словения цифрата достига до 5,5 милиона евро.