0

Н аследник на отишлия си без време от коронавируса оперен певец Камен Чанев /1964-2020/ ще търси международен конкурс, обявен от фондацията на негово име в рамките на програмата „Наследство ІІ“ на Пловдив-европейска столица на културата 2019.

Наследник на отишлия си без време от коронавируса оперен певец Камен Чанев /1964-2020/ ще търси международен конкурс, обявен от фондацията на негово име в рамките на програмата „Наследство ІІ“ на Пловдив-европейска столица на културата 2019.

Конкурсът е за млади тенори от цял свят. Регламентът предвижда участие в него да вземат изпълнители на възраст от 22 до 37 години, а председател на журито е аржентинският изпълнител и диригент Хосе Кура. Прослушването ще стане във времето от 22 август до 26 август в два професионални тура, като по желание на участниците е възможен и трети с лично послание на артиста, където оценката ще бъде дадена от публиката. Крайният срок за записване на участници е 10 юни, а кандидатите трябва да представят на запис изпълнението на две арии от различни композитори, като изпълнението трябва да бъде на оригиналния език и тоналност.
 „Гласът на Камен“ е създаден с мисията да продължи животът на идеите и разбирането на Камен Чанев за същността на оперното изкуство, настояват организаторите и припомнят, че професионалната биография на тенора е част от историята на най-добрите оперни театри, а гласът му – сред онези гласове, които принадлежат на вечността. Заключителната гала ще бъде на 26 август от сцената на античния театър в Пловдив. Предвидени са 8 награди, сред тях и от ръководството на старозагорската държавна трупа, където до последния си миг работеше тенорът. Призът е покана към изпълнител за участие в нов оперен продукт, уточни директорът Огнян Драганов, който е сред членовете на международното жури заедно с приятелката на Чанев Таня Иванова, сопраното Красимира Стоянова, артидиректорът на пловдивската опера Лучано Ди Мартино и деканът на консерватория Моцартуем в Залцбург проф. Марио Диаз.

Камен Чанев почина на 26 ноември 2020 година след продължила близо месец борба за живот в МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Предполага се, че е хванал вируса докато се е подготвял за последната си роля на Отело в едноименната опера, в която като Дездемона му партнираше сопраното Таня Иванова. Заедно с него в болницата бе и басът Александър Марулев, който беше в ролята на Лодовико, припомниха техни колеги. Той бе погребан в двора на митрополитския храм „Свети Димитър“ по решението на митрополит Киприан, с когото бяха в близки отношения покрай общата им любов към музиката и оперното изкуство.