0

Д а превърнеш хобито си в професия и успешен бизнес, е мечта за много хора, но малцина са щастливците, успели да я постигнат. Петко Иванов от Стара Загора със сигурност е един от тях. Той е запален по риболова от ученическите си години. Но за 40-годишния мъж това е не само огромна страст. Вече е и успешен бизнес. Петко от години е и собственик на магазин за въдици и рибарски такъми. Обича отпуските си да прекарва в морски риболов зад граница. Любимите му места са на бреговете на Гърция и Италия.

„Въпреки че замятам от много години, само от няколко съм запален и по спортния скоростен риболов. В това отношение пъстървата няма аналог. Това е любимият ми улов. А да се състезаваш с най-добрите винаги е било страхотно предизвикателство за мен“, сподели пред „Телеграф“ Иванов. Неслучайно той е и индивидуален победител в първия за България шампионат по скоростен улов на пъстърва в затворен водоем.

Място

Състезанието е известно като Trout Area и се проведе миналия уикенд на водоема „Загорка“ край Стара Загора. Мястото е емблематично за града на липите. В продължение на десетилетия тук са се провеждали кръгове от републиканските първенства по корабомоделизъм. Но водоемът вече е рибарник за американски пъстърви и чудесен терен за състезание.

Общо 24 състезатели от 6 клуба си оспорваха двете титли в отборното и индивидуалното класиране. Шампион на страната стана отборът на „Фишинг Зоун“, следван от МF Tackle и „Фиш 24 Стар”. Четвърти остана „Мосела“, следван от отборите на „Риболовен свят“ и „Митерсон Троут“.

Индивидуален първенец в скоростния улов е Петко Иванов от „Фиш 24 Стара Загора“, следван от Петър Лаков от „Фишинг Зоун“ и Стефан Йорданов от МF Таckle. Людмил Дремалов от „Фишинг Зоун“ и 16-годишният Кристиян Близнашки от „Митерсон Троут“ допълват челната петица.

Това ще бъде и съставът на националния отбор на България за световното първенство в Румъния, насрочено за есента.

Класиране

„Много съм доволен от първото място. А и за това, че ще представям България на световното първенство в Румъния на 3 и 4 ноември“, каза Петко Иванов. Той не крие задоволството си и от изключително добрите резултати, постигнати в състезанието от всички участници.

За трите кръга са уловени общо 5271 американки. Шампионът Петко Иванов спечели титлата с перфектна игра, без да допусне грешка в нито едно от състезанията.
Отборните първенци „Фишинг Зоун“ бяха отлично подготвени тактически от капитана си Петър Лаков и заслужено триумфираха като победители.

Освен в затворен водоем индивидуалният шампион Петко Иванов е майстор на скоростния улов на пъстърва и на река. Миналата година е бил на косъм да се класира и в състава на националния отбор за скоростен улов на река. На затворен водоем обаче и в родния си град той стана убедително първи.

„Най-хубавото на това състезание е, че рибата във водоема не е намаляла дори с една пъстърва. Благодарение на специално съоръжение състезателят освобождава рибата, без изобщо да я докосне с ръка. Точно бързината за освобождаване на уловената пъстърва и умелата и адекватна смяна на изкуствените примамки по вид и цвят ми донесоха крайния успех“, убеден е индивидуалният победител.

Най-резултатният и оспорван мач е 36:33

Дисциплината Trout Area беше въведена миналата година от ФИПС. Тя е италиански патент и се състои в бързо ловене на пъстърва с изкуствени примамки, а БФРС своевременно разкри своя секция. Състезанията се провеждат в малки водоеми при голяма гъстота на рибите. За целта у нас най-подходящ се оказа старозагорският водоем.

По регламент се лови само на изкуствени примамки - клатушки, въртящи блесни и воблери. Системата е „всеки срещу всеки“, с директни мачове между състезателите. За победа във всеки мач се дават по 3 точки, за равен с уловени риби - по 2, а за равен без риби - една точка. Последното е изключително „трудно“ да се случи, защото гъстотата на рибата във водоема е 4 бройки на квадратен метър, похвалиха се организаторите. Най-резултатният мач на турнира е завършил 36:33. Това означава 69 уловени и веднага пуснати американски пъстърви от двама риболовци за 30 минути. Малко повече от една риба на минута за всеки от тях!