0

К огато културните мероприятия са отменени, много от музеите, театрите, оперите, филхармониите и библиотеките предлагат все повече безплатни дистанционни форми за посещение на изложби и присъствие на представления, както и възможност за виртуални разходки в музеи, галерии и археологически забележителности. Министерството на културата събра списък на повече от 50 онлайн услуги, който може да помогне на почитателите на всички изкуства да направят своята виртуална културна програма за близките 2-3 дни.

Когато културните мероприятия са отменени, много от музеите, театрите, оперите, филхармониите и библиотеките предлагат все повече безплатни дистанционни форми за посещение на изложби и присъствие на представления, както и възможност за виртуални разходки в музеи, галерии и археологически забележителности. Министерството на културата събра списък на повече от 50 онлайн услуги, който може да помогне на почитателите на всички изкуства да направят своята виртуална културна програма за близките 2-3 дни.

От събраните ресурси могат да се възползват и българите, които сe намират навсякъде по света. Родителите могат да намерят интересни постановки за своите деца или да посетят заедно с тях пред екрана културни обекти. Министерството на труда и социалната политика също призова близките на възрастни хора, както и персонала в социалните услуги и специализираните институции, да им помогнат да се запознаят с онлайн културното съдържание при техническа възможност.

Ето списък на по-голяма част от местата исъбитията, които предлагат културно съдържание онлай.

 

ОНЛАЙН ТЕАТЪР

ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна

Всеки ден, 19.00, Фейсбук

В условията на световна пандемия актьорите от Драматичен театър "Стоян Бъчваров" решиха да пренесат "ТЕАТЪРЪТ ЧЕТЕ" в домовете си. И вече го правят! Всеки ден в 19:00 часа във фейсбук събитието и във фейсбук страницата на театъра се качва нов клип от проекта. Проследете сами кои са актьорите, авторите и произведенията!
Това ще повдигне духа на много хора, смятат варненските актьори, чиито призив е да си останете у дома, за да спасите собствения си и живот и живота на другите.

#stayhome #останивкъщи #театърътчете

https://www.facebook.com/dramavarna/

В Световния ден на театъра 27 март 2020, точно в 00.00 часа, Варненският драматичен театър публикува в своята фейсбук страница Посланието за Световния ден на тетъра във видео, записано от Здравко Кънчев от Театрална академия "Питър Пан" при Държавен куклен театър Варна, който спечели публиката с ролята си на Момчето в постановката "Драконът" от Евгений Шварц на Драматичен театър "Стоян Бъчваров", реж. Явор Гърдев.

27 март 2020, „КАЛИГУЛА“
Съвместна продукция на Драматичен Театър „Стоян Бъчваров” - Варна и "La Rose des Vents" Scène Nationale Lille Métropole - Villeneuve d’Ascq. В Международния ден на театъра интернет-стрийминг от 19 ч. на спектакъла на Явор Гърдев от 2008 г. Спектакълът не е подходящ за лица под 18 години!

 


Драматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол

В навечерието на Международния ден на театъра – 27 март, започва излъчване на емблематични спектакли от своя репертоар.

Инициативата започна с публикуването в социалните мрежи на постановката „Свирепо настроение“ по Йордан Радичков. Спектакълът беше включен в репертоара през 2012 година и предизвика огромен интерес не само сред ямболската публика. Всеки следващ четвъртък във Фейсбук профилилите на театъра ще се качва по един спектакъл от досегашния репертоар. 

 


Театър-лаборатория „Алма Алтер“ предава онлайн програмата си за месец март

 
 27 март “Хамлет или три момчета и едно момиче“, 2011
Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/Събитие: https://www.facebook.com/events/279159936405897/

 
 28 март – 24 часа Нон Стоп Театрален Маратон, предаване Ателие на ТВ Алма Алтер, 2011
Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/Събитие: https://www.facebook.com/events/1110102619327633/

 
 29 март – 24 часа Социален Експеримент „Без граници“, 2017
Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/Събитие: https://www.facebook.com/events/138560437550387/

 
 30 март “Албена“ по Йордан Йовков, 2018
Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/Събитие: https://www.facebook.com/events/1863600710439126/

 
 31 март “Орфей или върни се в своя ад, човече“, 2012 Английска версия
Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/Събитие: https://www.facebook.com/events/313853602908366/

 
Казанлъшки театър „Любомир Кабакчиев“ представя няколко златни заглавия от своя репертоар. Театрите, които можем да гледаме онлайн включват поредицата представления за деца и възрастни. Всички тях ще ги намерим на фейсбук страницата на театъра - Театър Любомир Кабакчиев.

 

 

 
ТР „СФУМАТО“

От 19 март Театрална работилница "Сфумато" качва по едно представление седмично от своята театрална история в канала си в YouTube.

 


Театър „Възраждане“

https://www.facebook.com/kamerentheatrevazrajdane/?fref=mentions

 


Държавният куклен театър във Варна

В помощ на бедстващите родители Държавният куклен театър във Варна подема инициатива за излъчването на постановки за деца на Facebook страницата си всяка събота и неделя. През седмицата в "Детска театрална занималня" децата с срещат с ралични актьори, които ги учат на полезни умения.

https://www.facebook.com/DKTVarna/

http://vnpuppet.com/

27 март 2020

„Черното пиле“
20:30 ч.

Моноспектакълът на Мариус Куркински може да гледате в платформата Fanstream.

!!! Цената на „билета“ е 7,98 лв, като видеото ще бъде достъпно 72 часа.

„Парижката Света Богородица“ – Театър София
19:00 ч.

Видеозапис на 100-тното и последно представление ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА по Виктор Юго, спектакъл на Лилия Абаджиева ще бъде излъчен напълно безплатно онлайн в YouTube канала на Театър “София”.

„Кой си ти“ – Театър „Драмеди“
12:00ч.

Излъчване: на платформата URBO Online Videos 
Цена: Онлайн излъчването е безплатно! Ако имате желание да подкрепите българските артисти, музиканти и малки арт центрове, можете да закупите виртуален билет на символична цена! Цени на виртуални билети: Символичен – 1 лв.; Стандартен – 10 лв.; ВИП – 50 лв.

Откъс от “Последният страстен любовник” от Уди Алън (на ОЛД СЕЙБРУК) и Нийл Саймън (на ПОСЛЕДНИЯТ СТРАСТЕН ЛЮБОВНИК) – Йоанна Темелкова и Юлиян Рачков

Йоанна и Юлиян играят представлението в Театър „София“. В ситуацията на карантина обаче, те намират начин да репетират и забавляват по интересен начин и да пречупят един от своите диалози през призмата на начина ни на комуникация, който в момента се доближава най-много до реалния. Можете да гледате на 27 март.

 


ОНЛАЙН ОПЕРА

 
DRAMA&OPERA VARNA - Онлайн платформа на Театрално-музикален продуцентски център – Варна предлага да съхраним духа и здравето си с видеозаписи на Оперна гала на Опера в Летния театър - Варна 2018 и други представления - https://www.youtube.com/channel/UC-kTX4mGfyVE6F9Eul6d0HQ

 


 
Държавна опера Пловдив

Опера Пловдив създаде онлайн платформа "ИЗКУСТВО В ТИШИНА", която може да бъде гледана на Facebook страницата на Опера Пловдив и в Уoutube канала на институцията, която ще среща зрителите с артисти, спектакли, музиканти, ще разгърне образователните програми и др. Излъчват части от спектакли, провеждат беседи, интервюта, срещи-разговори с изследователска и образователна цел. Отделна секция с материали за деца ще се развива и на страницата на Академията на Г-жа Опера с приказки, уроци по актьорско майсторство, балет за малки принцеси и много други забавни изненади.

 
„На опера с БНТ“ - https://bnt2.bnt.bg/bg/s/issue/na-opera-s-bnt-2#issues - документална поредица, която всеки последен вторник от месеца ще среща зрителите с интересни и не толкова познати факти от историята и постиженията на оперната сцена. Сайтът представя над 50 професионални записи.

  

ОНЛАЙН ФИЛХАРМОНИЯ

Софийската филхармония остава заедно със своята публика в интернет страницата и във Фейсбук. Програмата на онлайн концертите, които можете да гледате, ще видите тук:

https://sofiaphilharmonic.com/%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be/

https://www.facebook.com/sofiaphilharmonic/

Плевенската филхармония планира излъчване на вече състояли се концерти през изминалите два сезона,които ще се случат на страницата на Плевенска филхармония във фейсбук - www.facebook.com/PlevenPhil

Те ще бъдат съобразени с излъчванията спрямо планираните концерти на Софийска филхармония и Софийска опера и балет, които публикуваха програмата си за онлайн излъчванията.

ОПЕРИ, ФИЛХАРМОНИИ, ОРКЕСТРИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

• Берлинска Филхармония – Дигитална концертна зала
digitalconcerthall.com

• Лондонски симфоничен оркетър
lso.co.uk

• Кралска опера, Лондон
youtube.com or facebook.com

• Опера - Бавария
staatsoper.de/en/tv

• Виенска държавна опера
wiener-staatsoper.at

• Симфоничен оркестър - Детройт
livefromorchestrahall.vhx.tv

• Фестивален оркестър - Будапеща
bfz.hu

• Филхармония - Берген
bergenphillive.no

• „На живо от дневната“ – музика на живо от дневната на музикантите
livingroom-live.com

 

 

 

ОНЛАЙН КОНЦЕРТИ

 
Първият онлайн концерт на Виктория, която ще представи България на Евровизия 2021, ще бъде излъчен на живо от дома ѝ в София тази събота. Всички любители на музиката ще могат го гледат напълно безплатно на eurovision.icard.com на 28 март от 20 часа българско време.

 
Група „Остава“ ще забие на виртуалната сцена на URBO Live с вълнуващ концерт  в петък, 27-и март, от 21:00 ч. Целият концерт ще може да бъде гледан тук: https://urboapp.com/bg/e2906-ostava-live-stream-concert-homelife?fbclid=IwAR1govfJJgQLhxE7rMNV2NNRlSeQY3IUU_G2takHidsm2B8IzrO_iGYE4TQ#

 
Младата певица Михаела Маринова ще представи дебютния си албум „Стъпка напред“ на онлайн концерт. Това ще се случи на 27 март в канала на „Вирджиния Рекърдс“ в YouTube. Началният час е 18,20 ч., а феновете ще имат възможност да зададат и въпроси на своята любимка.

https://www.youtube.com/user/virginiarecordsbg?fbclid=IwAR0zk1lpfZ8os43JmPImiY2Tcm-6UrBA6I6zu1VO2NTT665gsMO_reqYKeQ&app=desktop

 
Сър Елтън Джон впрегна сили и събра едни от най-големите музикални звезди в света за концерт от дневната. Той ще е домакин на благотворителното събитие, организирано с американската iHeartMedia, за борба с коронавируса. Събитието носи името iHeart Living Room Concert for America и участие вече а потвърдили Алиша Кийс, Backstreet Boys, Били Айлиш, Били Джо Армстронг от Green Day, Марая Кери, кънтри звездата Тим МакГроу и други. https://news.iheart.com/featured/living-room-concert/content/2020-03-25-how-to-watch-the-iheartradio-living-room-concert-for-america/

 


Европейски столици на културата

Пловдив – Европейска столица на културата

Разгледайте уебсайтовете и социалните профили на „Пловдив - ЕСК – 2019“, както и на предходните и настоящи градове столици на културата – архивът с интересни публикации е огромен. Линкове към социалните мрежи и платформи:

https://www.facebook.com/2019plovdiv/
https://twitter.com/Plovdiv2019
https://www.linkedin.com/company/municipal-foundation-plovdiv-2019/
https://www.instagram.com/Plovdiv2019/

 


ПОПУЛЯРНИ МУЗЕИ И ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ

 

 

Национален исторически музей 

Националният исторически музей е създаден на 5 май 1973 г. Той е национална съкровищница на Република България, хранилище на реликви от световен мащаб и един от най-големите исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 650 000 паметници на културата и огромен археологически и исторически архив. Вижте вируталните експозиции, които предлага музеят.

 

 

Национална галерия - Двореца 

Първата музейна сграда, в която се разполага Националната галерия, е Двореца. Днес в неговите зали се показват временни изложби на българско и чуждестранно изкуство. Дворецът е построен непосредствено след Освобождението на България от османско господство (1878) и избирането на София за столица (1879). След 9 септември 1944 тази най-представителна сграда в столицата се превръща в седалище на Министерския съвет. През 1953 държавата предоставя бившия дворец на Националната художествена галерия и Националния етнографски музей. Разходете се в Двореца чрез неговия сайт.

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ

Националният литературен музей е държавен културен и научен институт към Министерство на културата с национално значение в областта на опазването и представянето на културното наследство. Създаден е през 1976 г. с Разпореждане на Министерския съвет. Музеят участва в държавната политика за съхранение на духовните ценности на страната с мисията да издирва, събира, изучава и популяризира веществени и документални свидетелства, свързани с историята на нашата литература от основаването на българската държава до днес. Ето къде можете да разгледате онлайн някои от експозициите: http://nlmuseum.bg/, изберете секция „ВИРТУАЛНИ РАЗХОДКИ“ за различните филиали

Регионален исторически музей – София

През 1928 г. по предложение на кмета Владимир Вазов се взема решение за основаването на градски музей. Първоначално той съчетава задачите на градски музей, библиотека и архив. Наред с Народния, Военно-историческия и Църковно-археологическия, той е сред най-старите музеи на територията на столицата. Постоянната експозиция на Музея за история на София отваря врати през 2015 година. Тя е представена в осем зали с обща площ 2300 кв. м. Включва експонати, обхващащи период от повече от осем хиляди години - от времето на неолита до 40-те години на XX в. Те са групирани по теми - „Наследството на древността”, „Силата на духа”, „Династичната връзка с Европа”, „Софийската улица”, „Дворцовият кабинет”, „Държавни и общински институции”, „Домът и облеклото на софиянци”, „Културен живот и развлечения”. Акцентът е върху част от най-важните моменти от историята на града - избирането му за столица през 1879 г. и десетилетията до началото на войните 1912 - 1918 г.

http://www.sofiahistorymuseum.bg/bg/galeria

 

 

НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ - КАРЛОВО

Експозиционната зала към музея е построена през 1965г. В нея са показани част от материалите, които се съхраняват във фондовете на музея: произведения на изобразителното изкуство, които отразяват важни моменти от живота и революционното дело на Апостола, вещи, документи и снимки на Васил Левски, научни биографични изследвания и литературни творби на български и чуждестранни автори, посветени на Апостола.

Виртуален тур:

http://vlevskimuseum-bg.org/bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%82%d1%83%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%82%d1%83%d1%80/

НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ „ХРИСТО БОТЕВ“

НМ „Христо Ботев” е държавен културен институт с национално значение. В него се съхраняват, опазват и експонират лични вещи, документи, издания, произведения на българското изобразително изкуство и др. материали, свързани с живота и делото на Христо Ботев, неговото семейство и съратниците му. Основната дейност на музея е да издирва, изучава и популяризира движимите паметници на културата, свързани с жизниния революционен и творчески път на Ботев. За целта са създадени съответните отдели и фондове, в които се пазят над 5 000 музейни единици. Библиотеката на музея разполага с над 1 500 тома специализирана литература.

Онлайн ресурси: http://muzeibotev.com/main_bg/4047_galeriia.html

Музей „Борис Христов“ - Музей и пространство за изкуство

Редовните художествени изяви датират от 6 февруари 2004 г.

Програмите са конструирани така, че да бележат акценти върху пристрастията на Борис Христов в изкуството, уважението към партньорите на сцената и грижата на големия творец за младите таланти. Стремежът е да се съхрани респектът към майсторското творчество, да се прекрачат каноните на музейното общуване с предметни реликви, а съхраняването на паметта за Маестрото да се свързва преди всичко с продължаване на великото му артистично дело.

Музейната експозиция съхранява автентични сценични костюми на Борис Христов, фотографии и предмети, свързани с творческия му път.

Библиотеката и фонотеката събират книги, нотни материали, звукозаписи и видеозаписи.

Джузепе Верди - "Дон Карлос", Борис Христов в ролята на Крал Филип II
https://www.youtube.com/watch?v=6y0IROfgJbo

Програмата следете на: https://www.facebook.com/BorisChristoffMuseum/

 

 

Национален природонаучен музей 

Националният природонаучен музей при Българската академия на науките изучава, съхранява и популяризира обекти на живата и нежива природа в България и чужбина. Експозициите на музея заемат 4 етажа с 15 зали. Музеят предлага виртуална разходка сред 4 от тях ТУК.  

Национален музей „Земята и хората”

Националният музей „Земята и хората”- София е държавен културен институт с национално значение. Извършва общонационални функции по издирване, придобиване, изучаване, опазване и представяне на минералите и минералните ресурси, като важна част от националното природно наследство. Разгледайте наличните онлайн колекции на музея в сайта му.

 

 

Национален музей на образованието

Създаден през 1973 година, музеят е наследник и продължител на първия Държавен училищен музей от 1905 г.  Неговият фонд съхранява паметта на българското образование - около 200 000 документа, снимки и веществени материали, свързани с просветното дело от X век до наши дни.  Възстановките на килийно училище, на детска градина от края XIX век., на първото новобългарско училище ще Ви накарат да почувствате духа на нашето образователно минало. Музеят се намира в Габрово. Възстановки на килийно училище, на детска градина от края XIX век, на първото новобългарско училище и още около 200 000 документа, снимки и веществени материали, свързани с просветното дело. Можете да направите виртуална разходка в музея.

 

 

Музей „Дом на хумора и сатирата“

На сайта и Фейсбук страницата му са поместени карикатури и произведения, както и някои от най-интересните изложби, включително забавни картинки, мемета (шеги за коронавируса) и коментари, свързани с епидемията.

 

 

Регионален исторически музей - Габрово

Планираната за 25 март 2020 г. изложба „Извезано от габровката“ ще може да се разгледа виртуално във фейсбук страницата на Музея и сайта http://h-museum-gabrovo.bg/

 

 

Регионален етнографски музей на открито „Етър“

На официалния сайт на Музея има възможност да се разгледа галерия от снимки с 360 градусови изображения. http://www.etar.org/etar-logo-tour/etar%20logo%20tour.html

Благодарение на тях, от дома или от офиса си, човек може да види прочутата Занаятчийска чаршия и единствените у нас действащи водни съоръжения, да усети етърската атмосфера.

 

 

Художествена галерия „Христо Цокев“

На официалната страница на Галерията са публикувани картини от изложби, пленери и други събития. http://gallerygabrovo.com/

 

 

Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“

Открийте тайните на Боженци във видео импресията „Боженци една сбъдната приказка“.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=k6v09OzQjuE&feature=emb_logo

https://bojentsi.com/bg/%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b5%d0%b9%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8/

 

 

Ето още музеи и забележителности, които предлаогат опции за електронно посещение чрез сайтовете си и страниците си в социалните мрежи.

Национален военноисторически музей

Националният военноисторически музей е държавен музей, който от създаването си до днес е структура на Министерство на отбраната. Той издирва, съхранява, научно обработва и популяризира културни ценности, свързани с националната и европейска военна история. НВИМ развива своята дейност на територията на цялата страна. За своето почти вековно присъствие в културноисторическото пространство в неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 000 000 културни ценности, свидетели на българската и европейска военна история.

Национален политехнически музей

Националният политехнически музей съхранява над 22 000 експонати, разпределени по колекции: времеизмерване, транспорт, фото и кинотехника, оптика, звукозапис и звуковъзпроизвеждане, радио и телевизия, изчислителна техника, музикални механизми, геодезически уреди, измервателна техника, битова техника, шевни машини, пишещи машини, физични уреди, съобщителна техника. В музея се пазят ценни свидетелства, свързани с живота и научното творчество на видни дейци на българската наука и техника, интересни единични изделия и др. Научният архив включва над 2000 архивни единици.  В постоянната експозиция на площ от 1 000 кв. м са показани едва около 1 000 предмета от богатия фонд.

Къща-музей Алеко Константинов, Свищов

Домът на писателя хуморист Ал. Константинов става мемориален музей през 1979.  В северната половина на втория етаж е направена впечатляваща възстановка на подредбата в богата търговска къща от втората половина на ХІХ в., каквато безспорно е тази на бащата на Алеко - Иваница х. Константинов.  Оригиналната виенска мебел и предмети на бита и разкоша от онова време неусетно пренасят посетителя на музея в атмосферата на предосвобожденската епоха. В останалата част на етажа чрез снимки, книги, писма и лични вещи са показани човешките, творчески и обществени стремления на писателя.

 

 

Плиоценски парк, село Дорково

Плиоценският парк в Дорково е палеонтологичен музей, който представя находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността Елин кладенец  около Дорково. Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 m2 площ. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. Музеят е открит през 2013 г.

Асенова крепост

Асеновата крепост са развалини на средновековна крепост с укрепената църква „Света Богородица Петричка“. Намира се в планината Родопи на 2 км от Асеновград, България. Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Крепостта съществува до 1410 г., разрушена е от нахлуващите османски войски.

 

 

Червената църква, Перущица

Червената църква е един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа, архитектурен и археологически паметник от национално значение. Статут на национален античен паметник получава през 1927 година, а на архитектурно-строителен паметник на културата в руинен вид - през 1966 година. През периода 2010-2013 г. е реализиран проект за укрепване, консервация, достъп и социализация на археологическия обект.

 

 

Тракийска гробница, Казанлък

Казанлъшката гробница е открита случайно на 19 април 1944  от войници при прокопаването на противосамолетно убежище. Изградена е на нивото на околния терен и е ориентирана в посока север-юг с вход от юг. Състои се от коридор, правоъгълна предгробна и кръгла погребална камери. Коридорът е от необработени камъни и е с размери 1,84 х 2,60 м. От фасадата в южна посока зидовете му постепенно се снижават и са били затворени с преграден зид висок 0,7 м. Двете камери са изградени от тухли споени с хоросан, а стените и подовете им са покрити с трипластова мазилка, върху която са нанесени стенописи в техники темпера и фреско.

 

 

Тракийската куполна гробница, Мезек

Тракийската куполна гробница с. Мезек (ІV-ІІІ в. пр. Хр.)  е великолепно архитектурно творение. Намира се в покрайнините на едноименното в община Свиленград, в могилата Мелтепе.  Гробницата е открита случайно от местни жители през 1931 г. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид.

 

Национален археологически институт с музей при БАН

Националният археологически институт с музей при БАН работи върху цялостното изследване на материалната и духовната култура на племената и народите, населявали днешните български земи от най-дълбока древност до ХVІІІ в. НАИМ-БАН е национален център и координатор на всички теренни археологически проучвания на територията на България и осъществява научен и методически контрол над тях. Археологическият музей е най-големият в България и със своите експозиции е един от най-важните центрове в страната за популяризиране миналото на днешните български земи. Със своя научен и музеен потенциал НАИМ-БАН е най-голямата научно-изследователска институция за археология в Югоизточна Европа. В настоящия си вид НАИМ-БАН функционира от 1949 г. и се явява продължител на дейността и правоприемник на Отдела за ценности към създадената през 1878-1879 г. библиотека в София, преобразуван в 1892 г. в Народен музей, и Българския археологически институт, образуван през 1921 г. като първи научен институт в България.

http://naim.bg/bg/content/category/300/54/

 

 

Още виртуални турове на културни и природни забележителности в България може да направите на картата в рамките на проекта „Сподели България“ на фондация „Интерактивна България“.

 

 

БИБЛИОТЕКИ

 


НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

Дигитализацията на книжовното наследство, съхранявано в Националната библиотека започва през 2006 г., а през есента на 2007 г. сканираните изображения стават достъпни за ползване чрез сайта на Библиотеката. До началото на 2018 г. са сканирани и са включени в Дигиталната библиотека общо около 400 000 файла / ръкописи, старопечатни книги, непубликувани документи от Българския исторически архив и от Ориенталския отдел, портрети и снимки, графични и картографски издания, български вестници и списания от периода 1844-1944 г. / изображения и техните метаданни. Дигиталните копия в пълния им обем се предоставят на свободен достъп.

Дигиталната библиотека е структурирана в зависимост от вида и хронологичния обхват на документите в няколко колекции, които са подразделени в отделни колекции.

Списък на сканирани продължаващи издания в Дигиталната библиотека според местонахождението им към 22.10.2019 г.

http://www.nationallibrary.bg/wp/?page_id=1337

 


НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ“ – ПЛОВДИВ

Дигиталната библиотека и профили в социалните медии Facebook и YouTube.

http://digital.plovdiv.bg/BG/Pages/LibIvanVazov.aspx

https://www.facebook.com/LibraryPlovdiv/

https://www.youtube.com/channel/UCRb34vDOn_jeERV94aDpX1Q/featured

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“

Читателите могат да ползват новия модул „i-Lib PRIMA – библиотеката“ в интернет. От сайта на РБ www.libgabrovo.com се избира меню „Електронни каталози“ и може да се търси във фондовете на библиотеката - „Книги“ и „Периодика“, както и автоматично търсене в Интернет с представяне на допълнителна информация, включително пълнотекстово съдържание на базата на библиографското описание в каталога. От подменю „Моята библиотека“ читателите имат възможност за достъп до личен читателски картон с информация за заета литература и текущо състояние на заявки, възможност за online запазване на литература и проследяване състоянието на заявката, възможност за online презаписване на заета литература. За да се възползвате от тези услуги, вие трябва да сте регистриран читател на библиотеката с валидна карта и да имате създаден профил за достъп до „Моята библиотека „My library”.

Освен това може да разгледате виртуалните изложби на сайта, посветени на Шипка „Памет за Шипченската епопея“ https://libgabrovo.wixsite.com/shipka?fbclid=IwAR2UQtRxxCcd89if0zElr5BKASlKR9K3GBfyQwGZJ_k28cUTt4SyfaBvN-U

 Предлагаме и дигиталната библиотека „Габровски периодичен печат” - http://e-lib.libgabrovo.com/

 


Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във В. Търново предлага свободно своята Дигитална културна съкровищница „Север+“. В нея са включени колекции на редица институции от Централна и Северна България, както и на библиотеката в гр. Брашов, Румъния. Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ предоставя на читателите над 1 300 дигитализирани заглавия. Достъп до Дигиталната културна съкровищница “Север +”: http://sever.libraryvt.com/

Достъп до онлайн каталога на библиотеката: https://opac.libraryvt.com/

 


Методиевият център в Елванген с Електронна библиотека за българите в Германия -

Югоизточноевропейският-български културен институт (Методиев център) в Елванген предлага от 17.03.2020 г. постоянна платформа за подсигуряване на българите, живеещи в Германия, с литература и пособия за българската култура, история, език, литература и съвременно общество на български, руски, немски и английски езици. Платформата е безплатна. Желани заглавия от книжни медии или части от тях могат да бъдат подбирани и предлагани за ползване в съгласие с авторските права за тяхното ползване и разпространение. За желаещите да ползват платформата е предоставен директен контакт със сътрудника в Института за запитвания, съвети и информация за ползване на наличните медии и заглавия. Платформата предлага помощ и осмисля по този начин всекидневието не само на всички българи, но и на много германски и чуждестранни граждани, живеещи или по принуда пребиваващи в този труден момент в Германия. До момента желаещите да ползват библиотеката са заявили над 450 граждани в Германия, сред тях голям брой български и германски студенти от Бавария и Баден-Вюртемберг. От края на 2017 г. библиотеката на Методиевият център в Елванген е зачислена за електронен обмен към Отдела за Източна Европа на Баварската държавана библиотека в Мюнхен. До момента заглавията на фонда на Методиевия център наброяват над 2500, включително книжни и електронни медии в областта на историята, културата, литературата, езиците и обществата на Югоизточна Европа. Основен дял наброява научната каталожната периодика по българска археология, медиевистика и архивни изследвания. Основни партньори на библиотеката на Методиевия център са НАИМ - БАН, Държавна агенция архиви, КМНЦ - БАН, СУ "Св. Климент Охридски" и др. Ползвателите, най-вече студентите, се справят и чрез електронния портал "OPAC" на Баварската библиотека (https://opacplus.bsb-muenchen.de/metaopac/start.do), към която е свързан и фондът на Югоизточноевропейския-български културен институт.

Класификатор на научни и университетски библиотеки в Германия:

http://lobid.org/organisations/DE-2761

Библиотеката на Методиевия център в Елванген:

https://sigel.staatsbibliothek-berlin.de/nc/suche/?isil=DE-2761.