0

К упуваме 1637 машини за вота на 11 юли. Това реши на днешното си заседание Централната избирателна комисия, с което реши и да обяви поръчка за доставката на устройствата.

Купуваме 1637 машини за вота на 11 юли. Това реши на днешното си заседание Централната избирателна комисия, с което реши и да обяви поръчка за доставката на устройствата.

Процедурата е чрез пряко договаряне, заради липсата на време и кратките срокове. Максималната стойност на поръчката е 8,923 млн.лева без ДДС.

Тези устройства ще бъдат нужни за секциите зад граница, както и за второ устройство в секциите в страната. Сред аргументите е и фактът, че така машините за разяснителната кампания и за частичния вот на 27 юни, няма да се използват за предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

До тук се стигна след преки преговори между ЦИК, държавата и "Смартматик" за доставката на устройствата. Тъй като обаче "Смартматик" не може да оперира на българския пазар, са предложили машините да бъдат закупени чрез техен оторизиран представител. В случая това е държавната компания "Информационно обслужване", които са под шапката на транспортно министерство и традиционно на всеки вот обработват резултатите от него.

Така ЦИК кани на преговори именно "Информационно обслужване". Машините идват заедно със софтуера, а в поръчката е включен транспорта и застраховката им от Амстердам до склада в София, където са старите 9600 устройства. В рамките на поръчката е и отдалечени консултации и обучение на разработчици, които след това да могат да модифицират софтуера за всеки следващ вот.

Освен това от "Информационно обслужване" ще трябва да доставят и 19 500 смарт карти, които са нужни за гласуване с машините. Досега "Сиела Норма", която винаги е печелили поръчките за обслужване на машините, е купувал тези карти от "Информационно обслужване", които се оказаха техен производител. Досега всяка машина вървеше с общо 5 карти - 2 за членовете на секцията и 3 за избирателите. Сега обаче от ЦИК планират да увеличат тяхната бройка и всяка машина да бъде снабдена с общо 7 броя смарт карти - 2 за СИК и 5 за гласоподавателите. Колко от тези 5 карти реално ще се ползват за вот и колко ще са резерва, допълнително ще се реши. Така на практика целта е гражданите да гласуват с повече карти, особено в секциите с по две машини.

Самите "Информационно обслужване" вече са започнати, че ще се наложи те да изпълнят договора за доставката на машините. Вече са дали и нужните данни за доклада на транспортния министър към МС за осигуряване на парите. Още при гласуването на план - сметката от МС , финансовият министър Асен Василев даде да се разбере, че държавата ще даде толкова пари, колкото са нужни.

Иначе по време на заседанието стана ясно, че за секциите зад граница, където ще има устройства са между 300 и 400. Колко точно ЦИК ще се реши по-късно. След това „Сиела Норма“ ще инсталира софтуера и ще бъдат дадени на външно министерство, за да бъдат транспортирани. Това ще стане с дипломатическо карго. Обслужването на машините в чужбина ще се осъществи чрез техници на "Сиела Норма".

По-късно говорителят на ЦИК Росица Матева поясни, че преговорите с "Информационно обслужване" ще са във вторник и най-вероятно също тогава ще се подпише и договора. По думите й машините може да пристигнат до неделя или в понеделник. Част от съществуващите 9600 ще се използват за частичния вот на 27 юли, а друга - ще заминат за чужбина. Новите - 1637, които тепърва ще бъдат доставени, ще се ползват за секциите в страната.

ЦИК вече сключи договор със „Сиела Норма“ за логистиката и обслужването на машините на
стойност 4 350 000 лева. Така общата сума на двете поръчки, които ще обезпечат машинния вот, е 13 273 000 лева.

С друго свое решение ЦИК одобри договора с печатницата на БНБ за отпечатването на бюлетините.

ЦИК трябва да коригира и броя на секциите зад граница, след писмо от външно министерство. Точният им брой бе съобщен по-късно от самото МВнР - 784

ЦИК сменя логото за вота на 11 юли