0

К окошарници на изплащане пуснаха най-популярните платформи за интернет търговия, показа проверка на „Телеграф“ в нета.

Кокошарници на изплащане пуснаха най-популярните платформи за интернет търговия, показа проверка на „Телеграф“ в нета.

Къщичките са сравнително малки, за по няколко кокошки и предоставят почти луксозни условия за сън, гнездене и разходки на пернатите. Вътре могат да се гледат и пъдпъдъци.

Къщичките са направени от дърво, с водоустойчив покрив, който пази кокошките от дъжда. Отвън има желязна плетена мрежа, където пернатите да могат да се разхождат на чист въздух. Има и лесна за изкачване рампа, която води от мястото за разходка до спалнята на горния етаж. Отдолу пък има табла, която се вади за лесно почистване на курешките. Има и включено отделение, където се събират яйцата.

Подобна къщичка за птици струва между 350 и 400 лева

Съветът е да бъде поставена под навес за защита от атмосферните условия. В някои он лайн платформи кокошарникът се предлага и на разсрочено плащане на 3 или 6 вноски, съответно по 136 и 68 лева.

В друг сайт за обяви пък производител предлага изцяло метални кокошарници на един, два и повече етажа. Те ще ви спестят много място, като трябва да ги поставите на закрито през зимата, за да може пернатите да не мръзнат.

Подходящи са както за отглеждане на кокошки, така и за пъдпъдъци. Представляват клетки с наклонен под, за да може яйцата да падат в тавата и да не ги настъпват или кълват кокошките. Големината на единичната клетка е 1 м на ширина, височината за пъдпъдъци е 35 см, а за кокошки 55 км. На един етаж се събират 35-40 пъдпъдъка или 6-8 кокошки. Клетките са снабдени с поилки и хранилки. Хранилката е пред клетката, а достъпът до нея е улеснен с по-големи отвори, през които пернатите могат да си провират главите. Цената на клетката на един етаж е 140 лв. за пъдпъдъци и 150 лева за кокошки. Клетките стигат до 4 етажа за пъдпъдъци като цената е 460 лева, и до три за кокошки на цена 410 лева.

Клетките на няколко етажа се правят по заявка

за около два дни. Производителят се намира в Бургас, а ако се поръчва от друг град, доставката е по куриер. Превозът до София доста оскъпява нещата и излиза към 50-60 лева.

В различни специализирани сайтове пък могат да се намерят всякакви аксесоари за отглеждане на пернати, включително жилетки за кокошки.

Продават се например специални очила против канибализъм при пернатите. Канибализмът е често срещано явление не само при кокошките, но и при яребици, фазани, пауни и други. Обикновено се проявява, когато се отглеждат повече птици на единица площ. Канибализмът е особено характерен за зимния сезон като кокошките могат да се кълвят една друга до смърт. Сред основните причини са непълноценно хранене, промяна в дажбите, пренаселване на кокошарника. Недостигът на храна и вода също може да е причина за смут в стадото. Кокошките имат склонност да кълват и новите попълнения от себеподобни в кокошарника, както и онези свои посестрими с различен цвят на оперението.

Очилата против канибализъм

се промушват през носните отвори на птицата над клюна. Те не пречат на кокошката да се храни и да пие вода. Цената е от 20 до 36 стотинки за брой, като най-ниската е за опаковка от 100 броя.

Срещу канибализъм помагат и спрейове, чиято цена е 12-14 лева за 400 мл. Те покриват собствената миризма на животните. Прилагат се като се пръска от разстояние 20 см по стените и във въздуха два пъти на ден, докато мирът отново не се възцари. Спрейовете помагат и за потушаване на агресията при свинете.

Едни от най-търсените аксесоари за кокошарника са поилките. Има варианти, които могат да се прикачат към какъвто и да е съд, който да играе ролята на резервоар за вода. Цената им е около 17-20 лева. Автоматичната поилка се пълни сама и поддържа постоянно ниво на водата. Монтира се лесно като превръща кофите и всеки съд с вода в корито за птици. Необходимо е само да има малък отвор в резервоара.

Продават се и поилки със самостоятелен резервоар с крака, с различна вместимост. Най-малките са за 6 литра и струват 35 лева. Най-големите са с вместимост 50 литра, а цената им е 104 лева.

Много търсени са и нагревателите против замръзване на водата в поилка. Знаем, че е много важно през зимата да не позволяваме водата за птиците да замръзне, защото те трудно пробиват леда с човките си. Цената на нагревателите обаче е малко солена – за уред с радиус 30 см ще трябва да извадите 50 лева. Нагревателят има крачета против хлъзгане, които гарантират стабилно и сигурно закрепване. Има и противохлъзгащи ивици отгоре, за да се закрепи стабилно поилката. Комплект нагревател и поилка с вместимост 10 л пък се продават за 63-64 лева.

50 лева за отоплителна лампа

Кокошките са сравнително издръжливи на ниски температури птици. Могат да изтърпят, дори когато живакът падне до минус 10 ºC. Но тогава спират да снасят. При минус 20 ºC те вече мръзнат и от това могат да пострадат гребените им. През зимата температурата в кокошарника не трябвада пада под 8 ºC. Тук на помощ идват специалните отоплителни лампи. Изключително търсени са инфрачервените лампи от закалено стъкло, устойчиви на пръски от вода. Цената на такъв уред е към 13-15 лева. За лампата обаче трябва да се купи отделно тялото, което е малко по-скъпо – между 28 и 45 лева. Цената включва кабел с щепсел, керамична фасунга, синджир за закачване, предпазна решетка. По-скъп, но ефективен начин, е отопление с отоплително тяло, което се закача за стената. То е подходящо както за птици, така и за свине. За новородените прасенца поддържането на температура на околната среда трябва да се поддържа от 30 до 35 ºC. От втората до четвъртата седмица температурното изискване пада до около 26 ºC. Цената на едно отоплително тяло е 210 лева.

Киприм пилетата в сигнални жилетки

Жилетки в сигнални цветове са последен хит при отглеждането на пернати. На запад те са много търсени, тъй като там отглеждането на свободни кокошки е издигнато в култ като най-хуманно за птиците. Стопаните им слагат жилетка със светлоотразителни елементи, за да могат шофьорите да ги виждат отдалеч и да се избягват инциденти на пътя. Такива жилетки се продават и у нас, а цената им е 23 лева бройката. Те имат и друго предимство, освен да пазят пернатите на пътя – топлят ги и ги предпазват от вятър, което пък води до по-голямо количество снесени яйца. Друга подобна глезотия е нагръдникът за птици, който може да се купи за 30 лева. С такова приспособление можете да разхождате петела, патицата или кокошката наоколо досущ като домашен любимец. Друга глезотия, която можете да купите на кокошките, са изкуствени яйца, които да им показват на точно къде е мястото за снасяне. В зависимост от материала – гипс, дърво или пластмаса, цените им варират от 90 ст. до 5,65 лева за два броя.

Вкарваме овцете в желязна кошара за 610 лева

Желязна кошара за овце за 610 лева е друга находка в нета. Тя също може да се купи на изплащане – на три вноски по 203 лева или на шест по 102 лева. Заграждението ще даде на овцете място за движение, но същевременно ще предотврати нежелано поведение и инциденти. Клетката се състои от четири здрави поцинковани стоманени панела, а търговецът я рекламира като безопасна, стабилна и много устойчива. Компактните стоманени пръти са здраво заварени и предназначени да пазят овцете ви от бягство. Кошарата има и удобна врата, която може лесно да заключите с ключалка. Кошарата е поцинкована за предотвратяване появата на ръжда и за устойчивост на атмосферни влияния.
С включените метални съединители тя е лесна за монтиране. Може да се сгъне напълно, което означава, че лесно се сглобява, съхранява или транспортира.