0

А ко искаме да имаме обилен цъфтеж от рози и невен има една малка и проста тайна. А тя е да късаме навреме чашките, за да се появявт нови.

Знаят я вещите градинари и обясняват простичко кога трябва да извършваме тази операция.

Ако искаме да имаме обилен цъфтеж от рози и невен има една малка и проста тайна. А тя е да късаме навреме чашките, за да се появявт нови.

Знаят я вещите градинари и обясняват простичко кога трябва да извършваме тази операция.

Сутрин

Независимо къде са цветята ни, в градината или на балкона, първата ни работа сутрин е да прегледаме кои чашки на розите са се разтворили така че да се виждат тичинките. Тогава просто ги режем с ножица или откъсваме.

Същото нещо е и за невена. Когато чашката започва да завяхва , я късаме. Така новите пъпки ще започнат да се образуват нови пъпки и да цъфтят.

Ако не се откъснат навреме цветята започват да правят глави и да образуват семе. Градината погрознява в разцвета на лятото.

Пулверизатор

И тъй като поради огромните горещини опасността да се появят акари, малки паячета по растенията е огромна, е добре да осигуряваме влага около растенията. Ако сме с балкон е най-добре сутрин по хладина или вечер след залез слънце да пръскаме нашите цветя с вода с пулрезитарор. Друг начин, е да поставим дълбок съд с вда на терасата, от която ще се вдигат изпарения. Поливаме ги пак рано сутрин или вечер по хладно. Невенът и розите обичат ярко слънце, но в града осоено ако балконът е южен и е на последните етажи температурите просто могат да убият цветята ни. Ето защо, много добре би им се отразило, ако им осигуим някаква сянка. Да поставим чадър, например. Проснато пране също може да свърши работа в най-жестоките жеги.

Подхранване


В малките цветни градинки можем да помогнем да нашите цветята да цъфтя като ги подхраним с калий и фосфор, елементи, които имат отношение точно към цъфтежа. Мнозина приготвят към готовите смеси и течни торове, които се продават в цветарските магазини. В интерес на истината те не винаги вършат работа. Според Алексей Алексиев, който отглежда стотици кактуси и екзотични видове, можем сами да осигурим на цветята напълно естествена храна.

Компост


Такива са например бананите. Те съдържат и калий и фосфор, с които може да се натори почвата. Разбира се има различни съвети за това как да се ползва банановата кора. Някои например я нарязват наситно и я насипват в лехите.

Сушена кора

Алексей Алексиев споделя следната рецепта. Вместо да изхвърля банановите кори той ги суши. До степен че да почернеят и като се счупят да се чува пукане. След това ги стрива на прах и с него посипва почвата около растенията си. Така им осигурява необходимите елементи за цъфтеж и плододаване.

Дървесната пепел осигурява също калий. Трябва да е получана само от горена дървесина и нищо друго.



Правим си парфюм и мехлем срещу изгаряне


С откъснатите цветове можем да свършим много работа. Розовите глави например могат да се поставят в стъклени купи във вода и да така да украсяват и ухаят в цялата къща. Могат също така се поставят в парфюми, които не са от най-добро качество и така да подобрят аромата им. Ако пък е роза Дамасцена, то цветовете могат да се сушат, да се поставят в торбички и да се напъхат по чекмеджета и гардероби. От нея може да се направи конфитюр, който има лечебно действие или дори ликьор.

Невена освен че създава настроение с прекрасните си жълти и оранжеви цветове има огромна полза за човешкото здраве. Цветчетата могат да се накиснат в зехтин и да се оставят на тъмно. Може да се направи домашен мехлем с мас, която лекува кожни проблеми и изгаряния. Може да се изсуши и да се ползва като подправка, вместо шафран. Ако пък съберем много изсушени цветове, можем да прибавим и лавандула и други билки и да си напълним малки възглавнички. Те ще имат и успокоително, и лечебно действие. Освен това ще действат срещу акари, с които изобилстват съвременните домове.