0

Л ари Теслър е човекът, който въвежда в употреба функциите Изрежи (Cut), Копирай (Copy) и Постави (Paste), които днес са неизменна част от нашата ежедневна работа на компютъра. Той се ражда на 24 април 1945 г. в нюйоркския квартал Бронкс. След като завършва местната гимназия за наука, той продължава образованието си в Станфордския университет в Калифорния, където се гмурва дълбоко в света на компютърните науки.

Лари Теслър е човекът, който въвежда в употреба функциите Изрежи (Cut), Копирай (Copy) и Постави (Paste), които днес са неизменна част от нашата ежедневна работа на компютъра. Той се ражда на 24 април 1945 г. в нюйоркския квартал Бронкс. След като завършва местната гимназия за наука, той продължава образованието си в Станфордския университет в Калифорния, където се гмурва дълбоко в света на компютърните науки.

Теслър развива уменията си най-вече в областта на дизайна на потребителския интерфейс – тоест да прави компютрите удобни и лесни за използване от хората.

В началото на 60-те години на миналия век той започва работа като

компютърен инженер в Силиконовата долина. През годините Лари Теслър става част от екипите на най-големите технологични гиганти като Xerox, Apple, Amazon, Yahoo и др.

В началото на кариерата си работи в Xerox PARC. Сред множеството нововъведения, създадени от Лари Теслър в този период, попада и

въвеждането на командите Cut, Copy и Paste. Тези функции ученият разработва в тандем със своя колега Тим Мот.
Едно от най-непоклатимите убеждения на известния компютърен инженер е, че трябва да бъдат премахнати различните режими (modes) чрез които се регулира работата на повечето софтуери и приложения. Според Теслър те излишно забавят и затормозяват както дейността на хората, така и тази на самите дигитални устройства. Инженерът кръщава личният си сайт именно така – nomodes.com.

Според него всички действия трябва да са на разположение за потребителите във всеки един момент, а не модални – изискващи той да влезе в определен режим, за да получи достъп до тях.

Лари Теслър работи за някои от най-големите гиганти в света на технологиите – Xerox, Apple, Amazon, Yahoo и др.

За тях талантливият Лари Теслър работи в продължение на 3 години. Впоследствие бащата на Cut, Copy и Paste участва в различни проекти и работи като независим консултант на частна практика.

Иконата на ранното компютърно инженерство Лари Теслър напусна този свят на 17 февруари 2020 г. на 74-годишна възраст.