0

Голяма зелева сарма

Продукти: 500 г кайма; 1 глава лук; 1 ч.ч. ориз; 5-6 големи зелеви листа – за предпочитане от кисело зеле; черен пипер; чубрица, кимион; червен пипер;

Приготвяне: Запържете лука, ориза и накрая каймата. Сложете подправките. Налейте 2 ч.ч. вода и оставете на котлона да къкри до полуготовност. Намажете кексова форма и подредете на дъното и по стените зелеви листа. Изсипете почти готовата плънка, разпределете и завийте отвсякъде с листа. Залейте с 1 ч.ч. зелев сок и 1 ч.ч. вода и печете около 40-50 минути на 200 градуса. Питие: Нищо не може да замени нашенското червено вино в тази рецепта, например мавруд.