В жегите почти не ни се яде, камо ли да ни се готви. И все пак, ако искате да приготвите нещо питателно, но леко и разхлаждащо, спокойно може да се доверите на тази рецепта за зелено гаспачо.
В жегите почти не ни се яде, камо ли да ни се готви. И все пак, ако искате да приготвите нещо питателно, но леко и разхлаждащо, спокойно може да се доверите на тази рецепта за зелено гаспачо.
Необходими продукти:
- краставици - 1 бр. (около 250 г)
- авокадо - 2 бр. добре узряло
- лук - 1/4 глава, 40 г
- чушки - 1 бр. зелена
- кориандър - 2 стръка, свежи листа
- чесън - 1 скилидка
- лимони - 1/2 бр. сока
- сол - 1 и 1/2 ч.л.
- оцет - 15 мл
- зехтин - 50 мл + за поръсване
- лед - 100 г натрошен
Начин на приготвяне:
Авокадото обелете и наситнете. Сложете в блендер. Смесете го с почистените, измити и нарязни краставица, чушка и кориандър. Добре е да махнете семките от краставицата и вътрешната бяла част от чушката, за да се получи по-добра консистенция при блиндирането.
Добавете чесъна, лука, сол, леда и 300 мл вода. Блендирайте всички състави за здравословната супа.
Сипете оцета и зехтина, блендирайте отново. Готовата студена супа може да овкусите с още сол или да добавите вода, ако е необходимо.
Ако желаете, сервирайте вкусното гаспачо, поръсено с капки зехтин и авокадо.
Добър апетит!
Автор: Йорданка Ковачева, gotvach.bg
Монитор