0
Ми иатюрен летящ разузнавач за еднократна употреба беше разработен от специалисти в US Naval Research Laboratory (Изследователска лаборатория към военноморския флот). Жълтият дрон, който се побира в човешка длан, е наречен CICADA като насекомото цикада, защото действа като него. Тези ципокрили дружно излизат от хибернация, запълват цялото околно пространство и умират едновременно. Летящият разузнавач е призван да върши почти същото. Над територията на врага ще оперират стотици такива дрончета и е достатъчно няколко от тях да оцелеят, за да предадат необходимите данни. Според разработчиците дори един процент от „цикадите" да стигне базата ще се смята за успех.
Абревиатурата CICADA се разшифрова условно като Covert Autonomous Disposable Aircraft – таен автономен апарат за еднократна употреба. Той има съвсем проста конструкция от 10 части. Ключов елемент е безшумната работа на дрончето, тъй като то е лишено от мотор. CICADA всъщност е планер, оборудван с малък чип. Рояците летящи разузнавачи се хвърлят от високо в атмосферата и се спускат плавно към земята, но не къде да е, а на предварително зададени GPS координати. Точността на кацането е впечатляваща. По време на изпитания CICADA кацат на 5 метра от целта след 18-километров планиращ полет.
Устройството е компактно, трудно забележимо (в реални условия няма да е боядисано в сигналножълто) и надеждно. Цената на бройка е $250 долара. При нужда CICADA може да се оборудва с микрофон с радиопредавател, магнитен скенер, метеорологично оборудване и камера.