Броколи и джинджифил са нужното ни гориво за повече тонус
Сподели0
С а апредване на възрастта обмяната на веществата се забавя, човек пълнее по-лесно, а трудно сваля килограми. Диригент на този процес е храната и активното движение. Проблем е, че дори да не ядем много, започваме да пълнеем. Диетолози съветват да хапваме по малко, 5-6 пъти на ден, без да преяждаме. Да ядем повече храни, богати на фибри зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, варива, ядки, защото те стимулират метаболизма. Има обаче няколко продукта, които палят фитила на обмяната. Вътрешен огън Има храни, които дават вътрешен огън и горят калории. На първо място са лютите чушки. Те засилват метаболизма и потискат чувството на глад. Веществото капсаицин, което се съдържа в лютите сортове, временно стимулира тялото да отделя повече хормони на стреса. Обмяната на вещества се завърта на бързи обороти, а тялото трескаво гори калории.
Проучвания сочат, че храната, в която се добавят люти чушки, ускорява метаболизма с 25%. Ефектът продължава няколко часа след консумацията им. Другата полза от лютото е, че капсаицинът унищожава злокачествените клетки и ни пази от рак. Подправки Гориво на калории са и някои подправки. Джинджифилът и канелата например също насърчават организма по-усилено да изразходва енергия от клетките. Канелата регулира метаболизма на въглехидратите, потиска производството и отлагането на мазнини. Куркумата, която дава цвят и аромат на храната и често се добавя в ориза, също ускорява метаболизма. Тя съдържа куркумин, който потиска развитието на адипозни клетки. Именно те са в основата и градят мастната тъкан. Другият защитен механизъм, по който „работи” куркуминът, е като антиоксидант. Той стимулира клетките да горят по-активно мазнините. Още Храни, богати на калций, също свалят килограми. На първо място се подреждат нискомасленото мляко, след него броколите. Те влизат в групата на така наречените „суперхрани”. Съдържат много от най-необходимите за организма нутриенти витамини, минерали и фибри, които стимулират обмяната на веществата и се грижат да не трупаме излишни килограми. Броколите съдържат не само много калций, но и витамин С, който повишава абсорбирането му. Богати са и на витамин А, фолиева киселина и фибри. Друго важно предимство е, че една порция съдържа само 20 калории.
Монитор