0
С а апредване на възрастта обмяната на веществата се забавя, човек пълнее по-лесно, а трудно сваля килограми. Диригент на този процес е храната и активното движение.
Проблем е, че дори да не ядем много, започваме да пълнеем. Диетолози съветват да хапваме по малко, 5-6 пъти на ден, без да преяждаме. Да ядем повече храни, богати на фибри ­ зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, варива, ядки, защото те стимулират метаболизма. Има обаче няколко продукта, които палят фитила на обмяната.
Вътрешен огън
Има храни, които дават вътрешен огън и горят калории. На първо място са лютите чушки. Те засилват метаболизма и потискат чувството на глад. Веществото капсаицин, което се съдържа в лютите сортове, временно стимулира тялото да отделя повече хормони на стреса. Обмяната на вещества се завърта на бързи обороти, а тялото трескаво гори калории.
Проучвания сочат, че храната, в която се добавят люти чушки, ускорява метаболизма с 25%. Ефектът продължава няколко часа след консумацията им. Другата полза от лютото е, че капсаицинът унищожава злокачествените клетки и ни пази от рак.
Подправки
Гориво на калории са и някои подправки. Джинджифилът и канелата например също насърчават организма по-усилено да изразходва енергия от клетките. Канелата регулира метаболизма на въглехидратите, потиска производството и отлагането на мазнини.
Куркумата, която дава цвят и аромат на храната и често се добавя в ориза, също ускорява метаболизма. Тя съдържа куркумин, който потиска развитието на адипозни клетки. Именно те са в основата и градят мастната тъкан. Другият защитен механизъм, по който „работи” куркуминът, е като антиоксидант. Той стимулира клетките да горят по-активно мазнините.
Още
Храни, богати на калций, също свалят килограми. На първо място се подреждат нискомасленото мляко, след него броколите.
Те влизат в групата на така наречените „суперхрани”. Съдържат много от най-необходимите за организма нутриенти ­ витамини, минерали и фибри, които стимулират обмяната на веществата и се грижат да не трупаме излишни килограми. Броколите съдържат не само много калций, но и витамин С, който повишава абсорбирането му. Богати са и на витамин А, фолиева киселина и фибри. Друго важно предимство е, че една порция съдържа само 20 калории.