0
Кс сивият и оригинален декоративен лук отдавна не е рядкост в нашите цветни градини. В последните години той стана любимо цвете на много любители градинари. Цветовете му имат различни размери, като някой от видовете буквално са дребосъци, които се отглеждат в саксии на балкона. Други обаче правят огромни пухкави топки. Към тях се отнася и един от последните култивирани сортове – Globemaster. Този лук с впечатляваща външност започва да цъфти в началото на май и нахвърля на ръст повече от метър.
Желателно е декоративния лук да се засажда на добре осветени места, но той се чувства комфортно и на полусянка. Почвата трябва да бъде лека, плодородна и с добра водопропускливост. Важно е да се знае, че на влажни места луковиците загниват. Растенията понася засушаване и са устойчиви на студ. Сортовете, които са по-високи като Globemaster трябва да бъдат защитени от вятъра, особено по време на цъфтежа.
Размножаването на лука става с луковици или семена. Всички видове и сортове лук се засаждат през есента. Възрастните луковици се засаждат на дълбочина равна на диаметъра им умножен по две, а разстоянието трябва да е значително. Не трябва да се намесваме в естествения процес на вегетация, не забравяйте, че зелената част от растението трябва да изсъхне по естествен начин.