0

През последните десетина години BMW на няколко пъти изненада вярната си публика с необикновени творения и появата на нови класове. През 2008 година голям фурор предизвика кросоувърът с линия на купе BMW X6. Също толкова смайващо за времето си изглеждаха седанът с форма на купе BMW Серия 5 GT и купето с четири врати Серия 6 Gran Coupe, и дори футуристичният хибриден спортен автомобил BMW i8. През миналата година BMW отново изненада почитателите си с луксозен миниван с предно предаване Серия 2 Active Tourer, а в началото на тази година се появи и неговата 7-местна версия, наречена Серия 2 Gran Tourer. Моделът е практичен и луксозен транспорт за големите семейства, за които освен функционалността, важно основание за покупка са спортния дух и активния начин на живот.

В задната част красивите стъпаловидни светлини са съчетани с добре оформения капак.

На външен вид новото BMW Серия 2 Gran Tourer наподобява вече познатия модел Active Tourer, като е пораснало на дължина и височина. Предната част изглежда агресивно и стилно, като е оформена в типичния корпоративен дух на BMW. Фаровете с двойни вътрешни оптични тела са в хармония с широките ноздри и мускулестия капак на двигателя. В бронята има огромна трапецовидна решетка, украсена от двете страни със секции, в които изпъкват кръглите фарове за мъгла и хромирани елементи. В профил Gran Tourer изглежда по-малко динамично от своя брат Active Tourer, но се вижда същата стремителна линия, която го отличава от останалите ванове. В задната част фирмените стъпаловидни светлини перфектно са съчетани с красиво оформения капак и масивната броня с двата хромирани накрайника на изпускателната система.

Над централната конзола се издига 6,5-инчовият дисплей на мултимедийната система iDrive.

Интериорът на BMW Серия 2 Gran Tourer силно се препокрива с този на Active Tourer. Предният панел е удобно подреден и е направен от висококачествени материали и покрития. Над арматурното табло е разположен прожекционен екран, над централната конзола се издига 6,5-инчовият дисплей на мултимедийната система iDrive, а под него е блокът за управление на аудиосистемата и дефлекторите за въздух. Управлението на менюто се осъществява с кръгъл джойстик. В салона има много отделения за малки предмети, като например просторна жабка в централния подлакътник, големи джобове във вратите, голяма ниша в централната конзола и няколко поставки за бутилки. Благодарение на увеличените размери на каросерията вътре има много повече свободно пространство. Мястото над главите се е увеличило заради по-голямата височина, а на втория ред има повече свободното пространство поради удължените габарити на минивана. Седалките на втория ред са разделени на две части, които се регулират независимо една от друга в надлъжна посока и могат да променят ъгъла на наклона. Освен това за втория ред се предлага като опция детско столче, което може да се регулира по височина. Най-вече BMW Серия 2 Gran Tourer се отличава с трети ред седалки, като на тях ще могат да пътуват удобно двама по-ниски човека или деца. Освен много място за до 7 пътника, моделът предлага и разточително голям багажник с обем от 560 до 1820 л в 7-местната конфигурация, а при модела с 5 места може да бъде увеличен от 645 до 1905 л. Има и възможност за транспортиране на предмети или спортни уреди с дължина до 2,60 м чрез сгъване на облегалката на седалката до водача.

За втория ред се предлага като опция детско столче, което може да се регулира по височина.

Новото BMW Серия 2 Gran Tourer се предлага с пет мощни и икономични бензинови и дизелови двигатели, които работят с ефективната технология Twin Power Turbo. Оптималният избор за семейния луксозен миниван е модификацията 220d xDrive, оборудвана с 2,0-литров турбодизел със 190 к.с. Максималният въртящ момент от 400 Нм се достига при още при 1750 об/мин и остава наличен до 2500 оборота, което осигурява на семейното BMW отлична динамика независимо колко човека и багаж има на борда. Двигателят е съчетан с 8-степенна автоматична скоростна кутия, която сменя предавките гладко и незабелязано. Еластичният дизелов двигател с лекота ускорява Gran Tourer 220d xDrive при старта, като от място до 100 км/ч са му необходими 7,6 секунди. Автомобилът е пъргав при изпреварване, а максималната скорост е 218 км/ч. В комбиниран цикъл разходът на гориво според производителя е 5,1 л/100 км, като в града тази стойност не надвишава 6 на сто. Основното задвижване е на предните колела, а при необходимост тягата се разпределя към четирите колела чрез системата за двойно задвижване xDrive, която оптимизира сцеплението и стабилността по курса при всякакви пътни и метеорологични условия. Освен това интелигентната система 4х4 повишава и динамиката на BMW 220d xDrive Gran Tourer в завоите.

Освен много място за до 7 пътника, моделът предлага и разточително голям багажник.

 

Новият модел е построен на платформата, използвана за новото MINI и Active Tourer. Платформата може да се похвали с многораменно задно окачване. Колата описва прецизно завоите, страничните наклонявания не са осезаеми за водача и пътниците, а окачването не страда от прекомерна твърдост при шофиране през неравности. Дупките по платното се усещат в купето, но не толкова, че да предизвикат дискомфорт. В режим Comfort малки неравности се обработват по-добре, а в Sport колата е по-стабилна.

При сравнение на Gran Tourer и Active Tourer везните се наклоняват в полза на големия миниван. За около 3000 лева повече най-просторното BMW ще стане още по-обширно, като външната естетиката няма да пострада от това, а при шофиране колата не се променя. Ако продължим да сравняваме, ще видим, че BMW Серия 2 Gran Tourer има един голям коз и това е съчетанието от капацитет, динамично шофиране и дързък имидж. Затова ако ви трябва най-спортния семеен автомобил, изборът е очевиден.

 

 

BMW 220d xDrive Gran Tourer

2,0-литров 4-цилиндров турбодизел

8-степенна автоматична скоростна кутия

190 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин

400 Нм въртящ момент при 1750-2500 об/мин

7,6 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

218 км/ч максимална скорост

5,1 л/100 км среден разход на гориво

133 г/км емисии на СО2

73 450 лева цена на модела