0
Ен н от обвинените в опит за убийството на 3-годишния Христо бил малтретиран като малък. Това разказа неговата приятелка Александрина Меркова, която го познавал отдавна. Момичето е пуснало пост в групата във Фейсбук - „Защитете цигуларката и Христо”, в която само за ден се присъединиха над 2500 души.
„Познавам Патрик от малък. Много сме се опитвали да му повлияем, защото големите в квартала се гавреха с него. Изглеждаше безобиден, потиснат човек, който имаше
нужда от помощ
но тръгна по лошия път – наркотици, алкохол. Жалко за детенцето и майката. Дано хората си вземат поука”, написа Александрина Меркова вчера.
Майката на Христо – Невена е оставила послание в същата група, в което благодари за подкрепата на близките.
„Приятели мои, много ви благодаря за подкрепата, от която имам нужда повече от всякога. Благодаря ви! Използвам тази група да благодаря на целия екип от „Пирогов”, които проявиха съпричастност, всеотдайност и професионализъм. Безкрайно съм им благодарна за грижите за Ецко. Благодаря ви!”, казва Невена Велинска.
Вече тече и петиция в нейна подкрепа, за да могат майката и детето да останат заедно, след като Христо бъде изписан от „Пирогов”. Малко след инцидента се заговори, че може детето да бъде отнето от нея, тъй като не е полагала грижи, а го е поверила на двамата тинейджъри Александър и Патрик. Съдът в четвъртък ги остави в ареста. По време на мерките им за неотклонение стана ясно, че преди да пратят 3-годишното дете в кома след системен
побой и тормоз
те снимали гаврите с него с телефоните си. Оказа се, че дори го затваряли и в шкаф.
На 20 юли момченцето бе прието в „Пирогов” в безсъзнание и в много тежко състояние. За него се грижели Александър и Патрик, докато майка му Невена била в чужбина. Тя е цигулар и заминала да свири на кораб. Преди да отпътува, жената се разбрала с бащата на Александър той да се грижи за детето й, докато отсъства. Мъжът обещал, но само няколко пъти ходил до жилището в столичния квартал „Зона Б-19”, след което поверил момченцето на своя син. Той пък от своя страна извикал приятеля си Патрик и тримата заживели в апартамента на 1 юли. Според разследващите, докато се грижели за Христо, момчетата се опитвали да го възпитават с бой и малтретиране, защото бил непослушен. При един от видеоразговорите с майката тя забелязала синина по едната буза на детето си, но й казали, че Христо е паднал. В този момент той бил контактен, не се оплакал и жената не се усъмнила.
От „Пирогов” вчера съобщиха, че Христо продължава да е под наблюдение в детска реанимациия и състоянието му остава без промяна. 3-годишното детенце е контактно и адекватно. Момченцето говори и изпълнява команди.