0

З а да засадите манго ще ви е нужен здрав, едър и добре узрял плод. Добре е да знаете, че за растение, отгледано от семка в саксия, обикновено са нужни 8-10 години в най-добрия случай, за да започне да дава плодове.

За да засадите манго ще ви е нужен здрав, едър и добре узрял плод. Добре е да знаете, че за растение, отгледано от семка в саксия, обикновено са нужни 8-10 години в най-добрия случай, за да започне да дава плодове.

За зрелостта на това растение се съди по цветовете му. Ако то е прошарено с бледо зелени багри и на места има жълто-червени участъци, значи плодът е узрял напълно, готов за консумация или в нашия случай – да бъде използван за посаждането. Когато мангото узрее добре, повечето по-силни опипвания оставят малки вдлъбнатини. Тъй като нашият климат не ни позволява промишлено оглеждане на манго и се налага да го внасяме от други държави, често намирането на добре узрял плод може да се окаже трудна задача.
Повечето търговци внасят прясно набрани плодове, които при самото транспортиране са още зелени, с цел да узреят, докато стигнат до крайната дестинация. Затова от магазина можете да вземете не чак толкова узрял плод и да го оставите на високо и слънчево място в своя дом. Отгоре на хладилника е перфектното място, ако той се намира в слънчева стая, разбира се.


След като мангото узрее достатъчно, трябва да го разрежете и да извадите костилката от сърцевината му. Ако по нея са останали парченца плод, почистете я добре и измийте. След това е нужно да извадите костилката и ако е леко напукана да я досчупите, за да извадите семката от нея. В случай че не е напукана, с помощта на нож можете да свършите и тази задача. Ако семката е здрава, тя е готова за засаждане, а ако ви се стори негодна или увредена, не губете надежда, а опитайте с друг плод.
Стимулиране
Ако искате да си спестите време, може да стимулирате семката. Това също ще увеличи значително шансовете растението да се захване. За целта я завийте в няколко салфетки, напоете ги с вода и сложете в торбичка. Оставете на топло и светло място и след два-три дни отново намокрете хартията.
След около седмица семката в торбичката трябва да започне да пуска коренче. Изчакайте то да стане поне два сантиметра преди да предприемете каквито и било действия.
Готовата семка се засява в саксия с диаметър между 20 и 30 сантиметра. Саксията трябва да е добре дренирана, а единственото важно нещо за почвата е тя да бъде рохкава. Семката се поставя така, че коренчето да е насочено към центъра на саксията. Заравя се на сравнително плитка дълбочина, около 1 сантиметър.
Няколко седмици след засаждането ще се появи стебло, което ще започне да се разлиства. Понякога се появяват две или три стебла от една семка. Това значи, че вашето растение е полиембрионално или иначе казано едно от оформящите се растения има сходен генотип на това, от което е семката, а останалите са хибридни.