0

М ая Манолова изрази недоволство срещу решението на ЦИК от днес, с което се прие да се преброяват ръчно разписките от машинния вот, за да се сравнят с резултатите от устройствата. Целта е да се провери дали има несъответствие между разписките и крайните протоколи.

Мая Манолова изрази недоволство срещу решението на ЦИК от днес, с което се прие да се преброяват ръчно разписките от машинния вот, за да се сравнят с резултатите от устройствата. Целта е да се провери дали има несъответствие между разписките и крайните протоколи.

По думите на Манолова обаче това създава предпоставка за манипулация и изкривяване на вота в полза на партиите, подкрепили предложението по време на заседанието на ЦИК – ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН. Председателката на ИБГНИ заяви, че те работят заедно, за да може вотът да бъде контролиран.

Освен това, според нея това решение противоречи на Изборния кодекс, в който ясно е посочено, че се проверява само общия брой на подадените гласове.

„Това е срамно и позорно. Няма да позволим да се манипулира вота. Ще обжалваме пред ВАС това безобразие“, коментира още Манолова.