0

М ариус Куркински е тазгодишният носител на наградата за ярко постижение в театралното изкуство на името на проф. Крикор Азарян, учредена през 2018 г. от едноименната фондация. Награждаването е част от инициативите, с които всяка година НДК отбелязва рождението на големия режисьор. Първият лауреат на приза беше актьорът и режисьор Деян Донков.

Мариус Куркински е тазгодишният носител на наградата за ярко постижение в театралното изкуство на името на проф. Крикор Азарян, учредена през 2018 г. от едноименната фондация. Награждаването е част от инициативите, с които всяка година НДК отбелязва рождението на големия режисьор. Първият лауреат на приза беше актьорът и режисьор Деян Донков.

Преди връчването на наградата публиката видя уникалния спектакъл „Чехов х 3“, създаден специално за 85-годишнината на режисьора. Заглавието е свързано със знаменитата трилогия по А.П.Чехов – лебедовата песен на Крикор Азарян, която професорът успя да реализира въпреки напредването на болестта. Едни от най-обичаните съвременни български актьори пресъздадоха емоционални моменти от „Чайка” в Театър „Българска армия“, „Три сестри” в Младежкия и „Вишнева градина” в Народния театър. Идеята и реализацията са на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов.

Отличието беше връчено на Мариус на сцената на театър „Азарян“ от актьора Димитър Маринов, част от състава на „Зелената книга“, който получи „Оскар“ за най-добър филм тази година. Куркински, както и Маринов, са сред учениците на проф. Азарян от т.нар. негов „златен клас“ в НАТФИЗ, които с обич и преклонение си спомнят за работата и безценните уроци, научени от него. Дълбоко развълнуван и трогнат, Мариус Куркински сподели: „След това, което чух от професора тази вечер и след изпълнението на тези големи актьори, които прекрасно играха, тук, в центъра на театъра, който носи името Азарян, аз нямам право да кажа нищо друго освен „Професоре, смирено благодаря!“, и докато гледах представлението ми се прииска да се провикна: „Вярвам, Господи, помогни на неверието ни!“ Благодаря!“.

Димитър Маринов пък добави: „Знам, че той все още ни гледа от втори балкон. Аз продадох вишневата си градина, взех си трите сестри – вяра, надежда и любов, и заминах, за да разбера, че не съм нищо повече от една чайка. Истината е, че аз отидох, за да го направя по моя начин. Защото той ми каза, че винаги трябва да имаме нашия начин в себе си“.

Във фоайето на театър „Азарян“ е подредена изложба с плакати от постановки на големия режисьор през годините, писма от негови приятели, бележки от работата му по Чехов, както и прочутите „10 Кокови заповеди“ към учениците му.