0
Чн ните очила отдавна не изпълняват единствено задачата да пазят очите от ултравиолетовите лъчи, а са се превърнали в моден аксесоар, който внася акцент и динамични нотки в тоалета.

Лято 2015 не носи изненади и следва миналогодишната заявка – ретро визия. Слънчевите очила видимо „порастват” - стават все по-масивни и големи и покриват почти 1/3 от лицето. Дизайнът е изчистен,

формата – по-скоро кръгла стил Хари Потър

или Ози Озбърн. Конкурират ги квадратните със заоблени ъгли и тези тип „ски-маска”.  Цветът на стъклата е в цялата позната палитра – кафяви, зелени, сини, оранжеви, сиви ... Най-важно е да осигурява UV защита. Актуален ще е и огледалният и преливащ ефект: С него очилата изглеждат скъпи, а визията – мистериозна.

 Огледалните покрития отблъскват слънчевите лъчи, като ги отразяват.

Комбинацията поляризация с антирефлекс е най-добрата UV защита за очите през този сезон. Цветни, огледални стъкла, във всякакви тоналности, поляризирани, с антирефлекс в комбинация – това препоръчват оптиците. Това е качествено и модерно решение.

Рамките са оригинални – пъстри и с леопардови мотиви, с които няма как да не влезете в крак с “цветното” време.  

Тенденциите във формата са в широк диапазон – всеки може да намери нещо, което му отива -  ретро, авиаторски, котешко око, бъбрек, стъкла, излизащи извън рамките, “пеперуда” и квадратни в макси размери, които закриват голяма част от лицето.

Ретро модели  с намигване към  60-70-те

Те са подходящи са почитателите на класиката. Стъклата са с голям,  широк диаметър. Ако обаче през 2014 година бе актуален полъхът на 60-те, то през 2015-а вече се върви смело към 70-те. Формата е кръгла - запазена марка на Елтън Джон. В последните години нейни последователи са  Лейди Гага, Бионсе и Майли Сайръс.

Цветовете на стъклата обикновено се съчетават с рамките. Хит този сезон са екзотичните рамки имитиращи дърво, с флорални мотиви и на точките, както и комбинациите от няколко цвята в рамките. .

Избирате между рамки с  флорални принтове, шарки тип костенурка и “хавана” - кафяво и зелено, тигрови комбинации и цветни мозайки във всички тонове на дъгата. Модерни този сезон са и натуралните цветове - прозрачно, пудра, кафе макиато, слонова кост, мръсно бяло, нежно розово. Все повече се налагат рамки, които имитират дървени с цвят и шарка на бук, дъб и бамбук. Други пък са минималистични – стават все по-тънки, гъвкави и леки , възползвайки се от цялото богатство на съвременните  материали и технологии.

Най-актуални са стъклата с огледално цветно покритие - тенденция , която върви още от миналата година. Тя е характерна най-вече за формите бъбрек и уейфеър, но се среща и при някои други форми и при цветовете като червено, жълто, зелено, лилаво, оранжево, синьо, златно и др.