0

Сътрудничеството между гигантите Renault-Nissan и Daimler надхвърли и най-смелите очаквания. От няколко години двигателите на Renault задвижват няколко модела на Mercedes-Benz, а сега пикапът Nissan Navara послужи за основа на новия Mercedes X-клас. Първият пикап на германците изглежда точно като представения през есента на миналата година концептуален модел. Новият X-клас е построен върху една и съща платформа с Nissan Navara, но се отличава с характерната визия за моделите на Mercedes-Benz. Голямата трилъчева звезда в средата на огромната радиаторна решетка е заобиколена от двойни ламели, точно като при прототипа.

Товарната платформа с дължина от 1,59 м, широчина 1,56 м и височина 47 см ще побира един европалет.

Задната част не се различава особено от тази на Nissan Navara, като в двата си края има стандартни вертикални светлини, а под дръжката за отваряне на капака е поставена емблема със звездата. Дължината на X-клас e 5,34 м, широчината е 1,92м, а височината – 1,82 м. Разстоянието между двете оси е 3,15 м, а пътният просвет е малко над 20 см. Ще се предлага само вариант с двойна кабина с 4 врати, като полезният товар е 1,1 тона. Луксозният пикап ще може да тегли ремарке, каравана или друг прикачен товар с тегло до 3,5 тона.

В интериора на Mercedes-Benz X-клас има място за петима човека, както при близнака от Nissan. На централния тунел е поставен селекторът на 7-степенната автоматична скоростна кутия, а до седалката на водача се намира лостът на ръчната спирачка.

Арматурното табло е типично за новите модели на Mercedes и наистина изглежда луксозно за пикап.

Първоначално новият пикап Mercedes-Benz X-клас ще се предлага с два турбодизелови мотора. По-малкият в модификацията X 220d е 2,3-литров 4-цилиндров с една турбина и развива мощност 163 к.с. и 403 Нм. По-мощната версия X 250d получава същия мотор но с две турбини и развива 190 к.с. и 450 Нм, както и 7-степенна автоматична трансмисия. През 2018 г. ще излезе и версия с 3,0-литров 6-цилиндров дизелов агрегат, развиващ 258 к.с. и 550 Нм. За някои пазари като Дубай например, се предвижда и 2,0-литров бензинов мотор със 165 к.с. Базовата версия на X-класата ще бъде със задно предаване, а по-мощните модификации ще получат система със задвижване на всички колела система 4Matic.

Като оригинален аксесоар за луксозния пикап се предлага и практичен твърд покрив на товарния отсек.

При версиите с 2,3-литров дизел 4х4 ще може да се изключва, докато при най-мощния двигател ще работи перманентно и ще има възможност за блокаж на диференциала. Новият Mercedes-Benz X-клас е изграден върху стоманена рама, а окачването отпред е независимо с двойни носачи, а отзад – многораменно. От Mercedes обещават по-комфортно возене, отколкото при Nissan. За сигурността се грижат интелигентни асистиращи системи, като например за автоматично спиране, за следене на лентата и за разпознаване на пътни знаци. Новият Mercedes-Benz X-клас ще дебютира на европейския пазар през ноември тази година, а цените в Германия стартират от 37 294 евро. Европейската версия на пикапа ще се произвежда в завода на марката в Барселона.