0

К ак правят гювеча в Хърватска, където, както е известно, изключително много се набляга на свинското месо. А и защо има толкова много пържене? На тези и други въпроси отговарят от matekitchen.com.

Хърватски гювеч

Продукти: 750 г свинско месо; 150 г бекон; 2 парчета сурова или пушена наденица; 200 г гъби; 100 г зеле; 300 г картофи; 2 глави лук; 3 домата; 1/4 ч.ч. олио; 3 с.л. доматено пюре; 1 ч.л червен пипер; 4 ч.ч. вода или бульон; 3 с.л. сух магданоз; сол на вкус; черен пипер на вкус; Приготвяне: Затоплете олиото в дълбок тиган или тенджера и запържете бекона и наденицата. Извадете ги и ги сложете настрани. Задушете лука и след като омекне и стане прозрачен, добавете свинското, нарязано на кубчета. След като то леко се запържи, добавете изпържените бекон и наденица, нарязаните гъби, доматеното пюре, червения пипер, сухия магданоз, солта, черния пипер и виното. Разбъркайте добре и оставете за 1-2 минути на котлона. Нарежете зелето и картофите на ситно и ги сложете в дълбок кален съд. Прибавете предварително приготвената смес от тенджерата при зелето и картофите, разбъркайте добре, добавете вода, така че да е над половината на съда. Затворете с капака и печете за 50 минути на 250 градуса, след което за още 2 часа на 200 градуса. Питие: Свежестта на бялото вино би компенсирала мазнините, но съветът е – изберете все пак червено, може и бургундско или отлежало бордо.