0

Е динствено в социалните мрежи почетоха 26-годишнината от убийството на висаджия № 1 Васил Илиев - Главният. Въпреки, че гробът му се намира на траурния парк в родния му град Кюстендил, нямаше хора, решили да отбележат годишнината от убийството му. „През годините идваха предимно най-близките му, сега и те рядко го посещават. Едно време тук се събираха на групи, оставяха се венци, цветя, сега това е рядкост“, разказват охранители, които денонощно пазят вечният дом на Главния. Гардовете охраняват на смени мястото, обитавайки постройка наподобяваща гъба.

Единствено в социалните мрежи почетоха 26-годишнината от убийството на висаджия № 1 Васил Илиев - Главният. Въпреки, че гробът му се намира на траурния парк в родния му град Кюстендил, нямаше хора, решили да отбележат годишнината от убийството му. „През годините идваха предимно най-близките му, сега и те рядко го посещават. Едно време тук се събираха на групи, оставяха се венци, цветя, сега това е рядкост“, разказват охранители, които денонощно пазят вечният дом на Главния. Гардовете охраняват на смени мястото, обитавайки постройка наподобяваща гъба.

Все още никой не може да даде точно обяснение защо толкова много години продължава да се пази гроба на създателя на ВИС. Едни предполагат, че той не е там, други твърдят, че в ковчега му имало много злато и скъпоценности и можел да стане обект на посегателство. „Всеки може да говори за него, каквото си поиска. Той обаче беше добър човек и такъв ще го запомним“, категорични са гардовете му.

В социалните мрежи пък десетки бяха хората, които пускаха снимки и спомени за Васил Илиев. „Господ си знае работата, да почива в мир“, коментира кюстендилец, който се занимава с частен бизнес в столицата.

В чест на ВИС – иконата пък от няколко години върви и търговия в интернет с тениски и ключодържатели с неговия лик. „Сега Васко го няма, но само като се спомене името му и всички хора се отнасят с респект.“, коментират кюстендилци.

Васил Илиев бе убит на 25 април 1995 г. в белия си мерцедес на път за ресторант „Мираж” в София. Тогава той излиза от жилището си в „Дружба” и целува за довиждане приятелката си Кристина. Васил Илиев сяда в белия си мерцедес, купен предишния ден от Фатик, и потегля за ресторант „Мираж”. Именно там го застига дъжд от куршуми, които се оказват фатални за него и той умира на място.

На 25 август 2005 г. неизвестен килър уби с един куршум в сърцето и по-малкия му брат Георги Илиев в негово заведение в Слънчев бряг.

„Явно няма нищо случайно и в тази дата 25. И двамата ги убиха именно на нея. Жалко за тези две момчета“, коментираха вчера кюстендилци.