0

О т 27 март на родния книжен пазар с емблемата на издателство „Егмонт“ ще се появи ново интригуващо заглавие – „Космос: Възможни светове“. Автор на сензационното продължение на световния бестселър „Космос“ от Карл Сейгън е съпругата му Ан Друян. Книгата допълва новия сезон на легендарното предаване, което е с премиера в края на март по National Geographic.

От 27 март на родния книжен пазар с емблемата на издателство „Егмонт“ ще се появи ново интригуващо заглавие – „Космос: Възможни светове“. Автор на сензационното продължение на световния бестселър „Космос“ от Карл Сейгън е съпругата му Ан Друян. Книгата допълва новия сезон на легендарното предаване, което е с премиера в края на март по National Geographic.

През 1980 г. визионерите Карл Сейгън и Ан Друян създават проект, който ще се превърне в телевизионна емблема на ХХ век и в абсолютен феномен сред книгите, посветени на науката. Днес в библиотеките по света има повече от 40 милиона екземпляра от нея, а точно 40 години по-късно Ан Друян представя нейното продължение. Отново опирайки се на невероятната сила на съвременната наука, „Космос: Възможни светове“ е триумфално пътешествие из миналото и настоящето на човечеството и чертае изпълнена с надежда картина на нашето бъдеще. Както стана дума, освен самостойна литературна експедиция на креативната мисъл, книгата е и допълнение към едноименната продукция на National Geographic, с която най-обичаната научна поредица на планетата се завръща на телевизионния екран от 29 март.

Солидният том от 384 страници съдържа непубликувани досега материали и спиращи дъха фотографии. Разяснявайки и най-сложните съвременни научни концепции, тя отвежда читателя на далечно приключение през времето и пространството – през 14 милиарда години космическа еволюция към едно удивително бъдеще. Ан Друян ще ни запознае с не толкова популярни герои, чийто принос за науката обаче е безценен. Сред страниците ще открием например историята на неизвестен гений, изпратил 50 години напред в бъдещето писмо, напътствало успешната мисия на „Аполо“ до Луната. И друга история за учен, осъществил контакт с древна форма на живот, която, подобно на нас, използва символен език за общуване. Или историята за слабо познат изследовател, който е предоставил на хората ключа към един отдавна изгубен свят. Преди повече от 200 години същият този човек разкрил и логическа дупка в реалността, която все още остава необяснена въпреки всички усилия на Айнщайн. „Ще се срещнете с нови герои, които са били готови да жертват живота си вместо да изрекат лъжа или да застрашат бъдещето. „Космос: Възможни светове“ е визия за бъдещето, която все още бихме могли да постигнем, ако притежаваме мъдростта и волята да действаме според онова, което ни казват учените“, изтъква авторката. А в този сложен момент имаме огромна нужда точно от това...

Ан Друян е творчески директор на проекта на НАСА за изпращане на съобщения в междузвездното пространство с апаратите „Вояджър“ и програмен директор на първата мисия за пътуване в далечния Космос с космически кораб със светлинни платна, изстреляна през 2005 г. с руска междуконтинентална балистична ракета. Двамата с покойния й съпруг Карл Сейгън са съавтори на първата телевизионна поредица „Космос. Лично пътуване“, която печели награда „Еми“ през 1980 г. и награда „Пийбоди“. Ан е втор е на още шест книги, станали бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ и един от създателите и продуцентите на игралния филм на „Уорнър“ – „Контакт“, с участието на Джоди Фостър и режисиран от Робърт Земекис. Астероидите „Сейгън“ (2709) и „Друян“ (4970) се движат в непрекъсната като венчална халка орбита около Слънцето.