0

И ван Звездев е доказан през годините майстор в приготвянето на агнешко и постоянно разнообразява всяка една рецепта. Ето няколко, подходящи за Гергьовден, още на zvezdev.com.

Печено в плик с пресни картофи

Необходими продукти:

  • 1 агнешка плешка
  • 1 кг картофи
  • 30 г краве масло
  • 2 с.л. зехтин
  • стрък пресен лук
  • сол на вкус
  • 2-3 ч.л. червен пипер
  • черен пипер по желание
  • 3-4 стръка риган или 1 ч.л. сушен
  • 1 стрък девесил
  • 5-6 стръка джоджен или 1 ч.л. сушен
  • 4-5 стръка мащерка или 1/2 ч.л. сушена

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и с лъжичка се оформят топчета, слагат се в пликче за печене. Посоляват се и се поливат с олио, слагат се ароматните подправки и пресен лук - без да се режат. Агнешката плешка се осолява, подправя се със смлян черен пипер и намазва с краве масло. Поръсва се с червен пипер. Месото се слага в пликчето. Затваря се пликчето и се набожда на няколко места с игла. Плешката се пече на 160 градуса в предварително загрята фурна за 2 часа.

Бутче с дроб сарма

Необходими продукти:

  • 1 агнешко бутче
  • За билковото масло:
  • 50 г масло
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 2-3 стръка копър или 1 ч.л. сух
  • 4-5 стръка магданоз или 2 ч.л. сух
  • 2-3 стръка девисил или 1 ч.л. сух
  • листата на 2-3 стръка риган или 1 ч.л. сух
  • листата на 3-4 стръка пресен джоджен или 1 ч.л. сух
  • 1 ч.л. червен пипер

За дроб сармата:

  • 1/2 кг сварени агнешки дреболии (бял дроб, сърце, бъбрек)
  • 200 г ориз
  • 3-4 стръка пресен лук
  • 1 к.ч. олио - 60 мл
  • 15 листа джоджен - ситно нарязан
  • 7-8 стръка пресен магданоз - ситно нарязан
  • сол и смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

За да се приготви билковото масло, чесънът се счуква със зехтин. В купичка се поставят ситно нарязани зелени подправки, червеният пипер, чесънът и разтопеното масло. Размесва се добре. Осолява се месото от двете страни и намазва с маслената смес. Поставя се върху скара за печене в тава и се пече в загрята на 220 градуса фурна за 30 минути, след което температурата се намалява на 160 градуса и печенето е още 50 минути. Тогава в тавата под месото се слага подготвената дроб сарма, която се залива с 500 мл гореща вода, слага се отново решетката с месото и се връщат във фурната, като печенето продължава около 45 минути.

За приготвяне на дроб сармата в тиган се загрява олио и запържва нарязан на ситно пресен лук за 30-40 секунди. Добавя се ориз и се пържи за минута-две, докато оризът стане стъклен. Сварените агнешки дреболии се нарязват на малки кубчета с големина 1-2 см, слагат се при ориза, поръсват се с дребно нарязани джоджен и магданоз и се разбъркват. Посолява и се разбърква, залива се с 250 мл гореща вода и оставя на слаб огън, докато се поеме от ориза. Тогава се слага при запеченото месо в тавата както е описано по-горе.

Пълнен бут

Необходими продукти:

  • 1 агнешко бутче - 1 кг
  • 25 мл ракия, бренди или уиски
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер на вкус

За плънката:

  • 1/2 комплект сварени агнешки дреболии
  • 100 г ориз
  • 10 листа пресен лапад
  • 2 пресни печурки
  • 1 морков
  • 1 глава кромид лук
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 1-2 стръка пресен чесън
  • 10-15 листа калоферче
  • 1/2 връзка пресен джоджен
  • клонки салвия
  • 2-3 с.л. краве масло
  • 1-2 с.л. олио
  • 1-2 ч.л. сол
  • черен пипер на вкус

За намазване:

  • 2 с.л. олио
  • 1 с.л. брашно
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

Обезкостяваме агнешко бутче и го намазваме с бренди. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Отстраняваме жилавата част на лапада и го режем на ивички. Запържваме наситнен кромид лук в олио и разтопено масло. Добавяме кубчета моркови и гъби, посоляваме и оставяме продуктите да се задушат. Прехвърляме и агнешките дреболии, нарязани на кубчета. Разбъркваме, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Задушаваме за кратко и слагаме предварително измит и подсушен ориз. Намаляваме силата на огъня и изчакваме оризът да набъбне, като разбъркваме непрекъснато. Наливаме 200 мл вода и поръсваме с черен пипер, при нужда посоляваме. След като оризът поеме течността, поръсваме с калоферче и джоджен. Добавяме лапад, пресен лук и чесън, разбъркваме и отстраняваме от котлона. Оставяме плънката да изстине, след което пълним агнешкото бутче. Зашиваме отвора и мажем бутчето обилно и от двете страни с продуктите за златистата коричка. Поставяме в тава, на дъното на която сме сложили костите на бутчето. Наливаме 200 мл вода, отстрани слагаме клонките салвия. Поставяме в предварително затоплена фурна. Печем на 220-250 градуса, докато месото хване коричка. След това намаляваме температурата на 140-150 градуса и печем още около 90 минути.

Пияно агне по гергьовски

Необходими продукти:

  • 1 агнешко бутче - 2 кг
  • 3-4 картофа
  • 1 морков
  • 3-4 иглички пресен розмарин
  • 2-3 листа прясно калоферче или 2-3 клонки джоджен
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.ч. светла бира или бяло вино
  • зехтин за поливане
  • краве масло за намазване
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Осоляваме агнешкото бутче, като втриваме много добре солта и го оставяме в хладилника за 1 нощ. На сутринта го измиваме и подсушаваме. Намазваме агнешкото от всички страни с краве масло, поръсваме с червен пипер. Поставяме го в плик за печене, който предварително сме намазнили със зехтин. Нарязваме картофи и морков на по-едро, прехвърляме при агнешкото бутче. Слагаме листенца розмарин и калоферче, поливаме с бира. Затваряме плика и го слагаме в тава. Надупчваме го на много места. Поставяме в средата на предварително затоплена фурна и печем на 180 градуса в продължение на около 2 часа. Получава се добре осолено бутче с неустоим вкус и хрупкава коричка.

Месо с доматен сос

Необходими продукти:

  • 1 кг агнешко месо без кости
  • 1 ч.ч. олио
  • 100 мл бира
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • 3 зърна бахар
  • зърна черен пипер
  • сол на вкус

За соса:

  • 1 ч.ч. стерилизирани домати
  • 1 ч.ч. олио
  • 2-3 с.л. брашно
  • 1 с.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Наливаме олио в тава за печене. Прехвърляме агнешкото, нарязано на порционни парчета. Посоляваме, слагаме дафинов лист, бахар и черен пипер на вкус. Добавяме нарязани скилидки чесън, поливаме с 1 ч.ч. вода и бира. Поставяме месото в предварително затоплена фурна и печем на 180 градуса в продължение на 30-40 минути. През това време приготвяме соса. В тиган наливаме олио и в него запържваме леко брашно, като енергично разбъркваме. Поръсваме с червен пипер, намаляваме силата на огъня и пържим, като не спираме да бъркаме. Оттегляме от котлона, добавяме стерилизирани домати, наливаме 1 ч.ч. вода и след като разбъркаме много добре продуктите, връщаме на котлона. Варим за кратко, докато се получи гладка смес и прехвърляме върху месото. Печем на 180 градуса в продължение на 10-15 минути.