И ван Звездев е доказан през годините майстор в приготвянето на агнешко и постоянно разнообразява всяка една рецепта. Ето няколко, подходящи за Гергьовден, още на zvezdev.com.
Печено в плик с пресни картофи
Необходими продукти:
- 1 агнешка плешка
- 1 кг картофи
- 30 г краве масло
- 2 с.л. зехтин
- стрък пресен лук
- сол на вкус
- 2-3 ч.л. червен пипер
- черен пипер по желание
- 3-4 стръка риган или 1 ч.л. сушен
- 1 стрък девесил
- 5-6 стръка джоджен или 1 ч.л. сушен
- 4-5 стръка мащерка или 1/2 ч.л. сушена
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и с лъжичка се оформят топчета, слагат се в пликче за печене. Посоляват се и се поливат с олио, слагат се ароматните подправки и пресен лук - без да се режат. Агнешката плешка се осолява, подправя се със смлян черен пипер и намазва с краве масло. Поръсва се с червен пипер. Месото се слага в пликчето. Затваря се пликчето и се набожда на няколко места с игла. Плешката се пече на 160 градуса в предварително загрята фурна за 2 часа.
Бутче с дроб сарма
Необходими продукти:
- 1 агнешко бутче
- За билковото масло:
- 50 г масло
- 2 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- 2-3 стръка копър или 1 ч.л. сух
- 4-5 стръка магданоз или 2 ч.л. сух
- 2-3 стръка девисил или 1 ч.л. сух
- листата на 2-3 стръка риган или 1 ч.л. сух
- листата на 3-4 стръка пресен джоджен или 1 ч.л. сух
- 1 ч.л. червен пипер
За дроб сармата:
- 1/2 кг сварени агнешки дреболии (бял дроб, сърце, бъбрек)
- 200 г ориз
- 3-4 стръка пресен лук
- 1 к.ч. олио - 60 мл
- 15 листа джоджен - ситно нарязан
- 7-8 стръка пресен магданоз - ситно нарязан
- сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За да се приготви билковото масло, чесънът се счуква със зехтин. В купичка се поставят ситно нарязани зелени подправки, червеният пипер, чесънът и разтопеното масло. Размесва се добре. Осолява се месото от двете страни и намазва с маслената смес. Поставя се върху скара за печене в тава и се пече в загрята на 220 градуса фурна за 30 минути, след което температурата се намалява на 160 градуса и печенето е още 50 минути. Тогава в тавата под месото се слага подготвената дроб сарма, която се залива с 500 мл гореща вода, слага се отново решетката с месото и се връщат във фурната, като печенето продължава около 45 минути.
За приготвяне на дроб сармата в тиган се загрява олио и запържва нарязан на ситно пресен лук за 30-40 секунди. Добавя се ориз и се пържи за минута-две, докато оризът стане стъклен. Сварените агнешки дреболии се нарязват на малки кубчета с големина 1-2 см, слагат се при ориза, поръсват се с дребно нарязани джоджен и магданоз и се разбъркват. Посолява и се разбърква, залива се с 250 мл гореща вода и оставя на слаб огън, докато се поеме от ориза. Тогава се слага при запеченото месо в тавата както е описано по-горе.
Пълнен бут
Необходими продукти:
- 1 агнешко бутче - 1 кг
- 25 мл ракия, бренди или уиски
- 1 ч.л. сол
- черен пипер на вкус
За плънката:
- 1/2 комплект сварени агнешки дреболии
- 100 г ориз
- 10 листа пресен лапад
- 2 пресни печурки
- 1 морков
- 1 глава кромид лук
- 2-3 стръка пресен лук
- 1-2 стръка пресен чесън
- 10-15 листа калоферче
- 1/2 връзка пресен джоджен
- клонки салвия
- 2-3 с.л. краве масло
- 1-2 с.л. олио
- 1-2 ч.л. сол
- черен пипер на вкус
За намазване:
- 2 с.л. олио
- 1 с.л. брашно
- 1 с.л. червен пипер
- 1 щипка сол
- 1 щипка черен пипер
Начин на приготвяне:
Обезкостяваме агнешко бутче и го намазваме с бренди. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Отстраняваме жилавата част на лапада и го режем на ивички. Запържваме наситнен кромид лук в олио и разтопено масло. Добавяме кубчета моркови и гъби, посоляваме и оставяме продуктите да се задушат. Прехвърляме и агнешките дреболии, нарязани на кубчета. Разбъркваме, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Задушаваме за кратко и слагаме предварително измит и подсушен ориз. Намаляваме силата на огъня и изчакваме оризът да набъбне, като разбъркваме непрекъснато. Наливаме 200 мл вода и поръсваме с черен пипер, при нужда посоляваме. След като оризът поеме течността, поръсваме с калоферче и джоджен. Добавяме лапад, пресен лук и чесън, разбъркваме и отстраняваме от котлона. Оставяме плънката да изстине, след което пълним агнешкото бутче. Зашиваме отвора и мажем бутчето обилно и от двете страни с продуктите за златистата коричка. Поставяме в тава, на дъното на която сме сложили костите на бутчето. Наливаме 200 мл вода, отстрани слагаме клонките салвия. Поставяме в предварително затоплена фурна. Печем на 220-250 градуса, докато месото хване коричка. След това намаляваме температурата на 140-150 градуса и печем още около 90 минути.
Пияно агне по гергьовски
Необходими продукти:
- 1 агнешко бутче - 2 кг
- 3-4 картофа
- 1 морков
- 3-4 иглички пресен розмарин
- 2-3 листа прясно калоферче или 2-3 клонки джоджен
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.ч. светла бира или бяло вино
- зехтин за поливане
- краве масло за намазване
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Осоляваме агнешкото бутче, като втриваме много добре солта и го оставяме в хладилника за 1 нощ. На сутринта го измиваме и подсушаваме. Намазваме агнешкото от всички страни с краве масло, поръсваме с червен пипер. Поставяме го в плик за печене, който предварително сме намазнили със зехтин. Нарязваме картофи и морков на по-едро, прехвърляме при агнешкото бутче. Слагаме листенца розмарин и калоферче, поливаме с бира. Затваряме плика и го слагаме в тава. Надупчваме го на много места. Поставяме в средата на предварително затоплена фурна и печем на 180 градуса в продължение на около 2 часа. Получава се добре осолено бутче с неустоим вкус и хрупкава коричка.
Месо с доматен сос
Необходими продукти:
- 1 кг агнешко месо без кости
- 1 ч.ч. олио
- 100 мл бира
- 3-4 скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- 3 зърна бахар
- зърна черен пипер
- сол на вкус
За соса:
- 1 ч.ч. стерилизирани домати
- 1 ч.ч. олио
- 2-3 с.л. брашно
- 1 с.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Наливаме олио в тава за печене. Прехвърляме агнешкото, нарязано на порционни парчета. Посоляваме, слагаме дафинов лист, бахар и черен пипер на вкус. Добавяме нарязани скилидки чесън, поливаме с 1 ч.ч. вода и бира. Поставяме месото в предварително затоплена фурна и печем на 180 градуса в продължение на 30-40 минути. През това време приготвяме соса. В тиган наливаме олио и в него запържваме леко брашно, като енергично разбъркваме. Поръсваме с червен пипер, намаляваме силата на огъня и пържим, като не спираме да бъркаме. Оттегляме от котлона, добавяме стерилизирани домати, наливаме 1 ч.ч. вода и след като разбъркаме много добре продуктите, връщаме на котлона. Варим за кратко, докато се получи гладка смес и прехвърляме върху месото. Печем на 180 градуса в продължение на 10-15 минути.