0

Н а Сирни заговезни и се яде сирене в големи количества. Но какво друго, освeн задължителните баница и питка, може да се приготви със сирене, така че да е хем традиционно, хем и съвременно. Отговорът намираме на matekitchen.com.

Кюфтета с мента

Продукти: 1 кг крема сирене; 4 яйца + 1 жълтък; 5 с.л. галета; 2 стръка прясна мента; 2 с.л. зехтин; сол на вкус; черен пипер на вкус; Приготвяне: Намачкайте сиренето в купа, поръсете със сол и черен пипер и добавете разбитите яйца и накълцаната мента. Разбъркайте и започнете да добавяте галетата. Трябва да се получи хомогенна смес, която може да се оформи и не се лепи по ръцете. Оформете кюфтета и ги подредете в намазнена тава. Намажете ги отгоре със зехтин и разбит жълтък и ги печете на 200 градуса докато почервенеят. Ако искате можете да ги изпържите. Тогава стават още по-вкусни. Сервирайте ги студени, подредени върху кръгчета домат.

matekitchen.com

Печено в хартия

Продукти: 700 г краве сирене; 1-2 домата, в зависимост от размера; 1 чушка; 40 г маслини без костилка; 50 мл зехтин; 1 с.л. риган; червен пипер на вкус;

Инструкции: Нарежете сиренето на филии. Нарежете домата на шайби, а чушката и маслините - на малки колелца. Вземете пергаментова хартия и я нарежете на равни по големина правоъгълници. В тях ще сложите сиренето и другите продукти. Намажете с мазнина лист хартия в средата. Върху него сложете парче сирене, полейте със зехтин, поръсете червен пипер и риган на вкус. Отгоре сложете шайба домат, няколко парчета от чушката и маслини. Увийте сиренето като пакетче. Подредете всички пакетчета в тава и ги напръскайте леко с вода. Сложете ги да се пекат на 180-200 градуса за около 30 минути. Поднесете сиренето заедно с пергаментовата хартия в подходяща чиния.

matekitchen.com

Панирано пушено

Продукти: 1 палка пушено сирене; 2 яйца; 50 мл хладка вода; 50 г брашно; 50 г сусам белен; 100 мл олио;

Приготвяне: Нарежете пушеното сирене на колелца с дебелина около 1 см. Потопете всяко колелце пушено сирене в хладка вода, след което го оваляйте в брашно, разбито яйце и накрая в сусам. Загрейте мазнината в подходящ тиган и изпържете сиренето от двете страни. Сусамът трябва да придобие лек златист цвят. Отцедете панираното пушено сирене в чиния, покрита с кухненска хартия, подредете в плато, украсено със зеленчуци, и го поднесете още топло като предястие.

matekitchen.com

Яйца по панагюрски

Продукти: 8 яйца; 1 кофичка кисело мляко; 2 скилидки чесън; 100 г масло; 200 г сирене; 1 с.л. червен пипер; 2 с.л. винен оцет; сол на вкус;

Приготвяне: В тенджера с вода сипете оцета и посолете. Когато водата заври, чукнете едно по едно яйцата и ги пуснете внимателно във водата. Най-добре е да се слагат с черпак и с него да се пускат леко във водата. Когато са готови, ги извадете с решетъчна лъжица. Смесете киселото мляко със счукания чесън и малко сол. Разпределете млякото в чинии, отгоре натрошете сирене. Във всяка порция поставете по 2 яйца. Разтопете маслото и когато започне да се запържва, сложете вътре червения пипер. Полейте яйцата с този сос и сервирайте веднага, докато ястието е още топло.

matekitchen.com

Огретен

Продукти: 1 кг картофи; 400 г сирене; 200 г кисело мляко; 6 яйца; черен пипер на вкус; сол на вкус; олио за подмазване;

Приготвяне: Сварете картофите, обелете ги и ги нарежете на средноголеми кубчета или филийки. Смесете натрошеното сирене с яйцата, киселото мляко и черния пипер. Наредете картофите в намазнена тава и ги посолете. Излейте върху тях сместаот яйца и сирене и печете на 200 градуса докато огретенът хване златиста коричка (около 25 минути). По желание на края можете да го поръсите с настърган кашкавал и да го върнете във фурната да се разтопи кашкавалът. Когато огретенът е готов, го нарежете на парчета и сервирайте.