0

О фициалният представител на германския концерн Mercedes-Benz у нас - „Силвър Стар”, представи в България първата изцяло електрическа луксозна лимузина на марката EQS. У нас моделът се предлага в две версии – Mercedes-Benz EQS 450+ с мощност 333 к.с. и EQS 580 4MATIC с 523 к.с. Моделът EQS 450+ е с базова цена от 217 500 лева, а по-мощният EQS 580 4MATIC струва 264 000 лева.

Официалният представител на германския концерн Mercedes-Benz у нас - „Силвър Стар”, представи в България първата изцяло електрическа луксозна лимузина на марката EQS. У нас моделът се предлага в две версии – Mercedes-Benz EQS 450+ с мощност 333 к.с. и EQS 580 4MATIC с 523 к.с. Моделът EQS 450+ е с базова цена от 217 500 лева, а по-мощният EQS 580 4MATIC струва 264 000 лева.

За България новият Mercedes-Benz EQS е с включено по-богато оборудване, като пакет за комфортен достъп, активно ароматизиране на въздуха в купето, пакет за защита, завиваща задна ос до 4,5 градуса, както и 141-сантиметров екранен модул MBUX Hyperscreen за версията EQS 580. Революционният флагман се базира на новата платформа за луксозни електромобили на Mercedes-Benz.

Новият Mercedes-Benz EQS разполага с автономен електрически пробег до 770 км според цикъла WLTP и огромна мощност от 523 к.с. и ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,3 секунди. Силовото предаване на EQS отговаря на всички очаквания за прогресивен седан в сегмента на S-класата. Всички модификации на Mercedes-Benz EQS имат електрическо силово предаване на задния мост, а моделите със система 4MATIC имат задвижване и на предния мост.

Новият Mercedes-Benz EQS бележи начало на използването на ново поколение батерии със значително по-висока плътност на енергията. По-голямата от двете батерии има използваемо енергийно съдържание от 107,8 кВтч и може да се зарежда с мощност до 200 кВт на бързи станции за зареждане с постоянен ток от 10 до 80% за само 31 минути. Зарядът за изминаване на още 300 км според WLTP се зарежда само за 15 минути.

Новият Mercedes-Benz EQS може да бъде зареден удобно с мощност до 22 кВт с променлив ток, използвайки бордовото зарядно устройство у дома или на обществените станции. Иновативният софтуер за управление на батерии е собствена разработка на концерна и позволява актуализации от разстояние.

Електрическият Mercedes-Benz EQS е първият модел на марката, който предлага възможност за активиране на нови функции чрез актуализации от разстояние. След първоначалната конфигурация на новия автомобил, някои от характеристиките на EQS могат да бъдат адаптирани според личните предпочитания.

Стандартното управление на задната ос е с ъгъл на завиване до 4,5 градуса и така допринася за удобното и динамично представяне на EQS. То може да бъде увеличено до 10 градуса, като се поръча допълнително или се активира от разстояние. Това позволява радиус на завой от 10,9 метра, което е равно на този при компактна кола.

Една от основните революции, която прави новият Mercedes-Benz EQS е радикалната промяна в интериора. Извитият 141-сантиметров екранен модул MBUX Hyperscreen с вградения софтуер с изкуствен интелект се адаптира напълно към своя потребител и прави персонални предложения за множество функции на информация, комфорт и управление.

Интелигентната навигация може да планира най-бързия и удобен маршрут, както и спиранията за зареждане, въз основа на множество фактори и да реагира динамично на задръствания или промяна в стила на шофиране например. Нова функция за Mercedes-Benz EQS е визуализирането в мултимедийната система MBUX, което показва дали наличният капацитет на батерията е достатъчен, за да се достигне без презареждане до крайната точка на пътуване.

Новият Mercedes-Benz EQS разполага с до 350 сензора в зависимост от оборудването, които отчитат дистанцията, скоростта и ускорението, осветеността, валежите и температурите, заетостта на седалките, както и мигване на очите на водача.

В унисон с глобалната стратегия на Mercedes-Benz, официалният представител на марката за България – „Силвър Стар” ще въведе на пазара у нас до 2025 година още няколко електрифицирани и напълно електрически автомобили във всеки сегмент – EQG и EQS SUV, както и EQS Maybach.

През 2022 година на българския пазар ще бъдат представени три нови електрически модела – първият 7-местен кросоувър на ток с пробег до 480 км EQB, лимузината EQE с автономен пробег от 660 км и първият изцяло електрически камион на Mercedes-Benz за локална дистрибуция с пробег до 400 км eActros.

През следващата година „Силвър Стар” ще сертифицира всички свои дилъри за продажба и сервизиране на електромобили. Като първа стъпка в тази посока компанията пусна свой онлайн магазин за оригинални аксесоари Mercedes-Benz.