0
Уи ите устройства постепенно се превръщат в неделима част от ежедневието. Наред с обичайните смартфони, таблети и часовници се срещат и доста странни и забавни джаджи. Тук сме събрали пет от най-интересните устройства със сензори и достъп до интернет.
{img} Палма в Дубай
Умната палма е изкуствено дърво с височина 6,5 метра. Вместо листа то има соларни панели, които му осигуряват необходимата електроенергия. Палмата е доста функционална: тя разпръсква безплатен Wi-Fi интернет в радиус 100 метра, има осем слота за зареждане на смартфони, карти, справочна служба и рекламен екран. Съвсем скоро умното дърво ще има 24-часово 360-градусово видеонаблюдение и бутон за спешна помощ.Денем палмата хвърля живителна сянка, а нощем осветява пространството под себе си с приятна зеленикава светлина, сякаш слънчеви лъчи минават през листата й. Всичко работи от натрупаната през светлата част от денонощието енергия, която се съхранява в акумулатор.
Умната палма се произвежда от арабската компания D-Idea Media. Скоро тези дървета могат да се превърнат в една от забележителностите на Дубай. Компанията планира в близко бъдеще да „засади“ 103 палми.
{img} Чадър
Чадър, който се свързва със смартфон, набира средства в краудфъндинг сайта IndiGoGo и вече е достъпен за предварителни поръчки. HAZ Umbrella се отваря и затваря с натискането на един бутон. Чадърът има вградени моторче и литиево-йонен акумулатор, разположени в ръкохватката. Умната джаджа общува със смартфона чрез Bluetooth и ако бъде изгубена, праща съобщение с напомняне, когато безжичната връзка бъде прекъсната. В комплект с HAZ Umbrella има и мобилно приложение, своевременно информиращо за времето и вероятността за валежи. Чадърът се предлага в шест цвята. Цената му е около $100.
Фланелка
Фланелката hWear, разработена от компанията HealthWatch буквално е покрита със сензори. Когато е онлайн, тя следи за повечето жизнени показатели на собственика си. Подходяща е за хора в рискови ситуации или за пациенти с хронични заболявания на сърцето и белите дробове.
hWear сама извършва ЕКГ, мери телесната температура, отчита честотата на дишането. Тя регистрира и неочаквано влошаване на общото състояние на организма. Умната фланелка може да съхранява информацията в паметта си или да я праща на определени телефонни номера. Когато искате да изперете hWear, просто махнете сензорите и след като изсъхне, да ги включите отново.
{img} Пръстен
На пазара има огромен избор от умни часовници и фитнес гривни. Отскоро се предлага и умен пръстен. MOTA SmartRing започна да набира средства IndiGoGo и вече може да бъде предварително поръчан. Пръстенът има малък екран и чрез вибрации съобщава за пристигнали писма в електронната поща, съобщения в социалните мрежи и входящи обаждания. Достатъчно е да прекарате пръст по SmartRing, за да видите кой ви е писал или звънял. Джаджата се зарежда безжично. Просто трябва да поставите SmartRing на специална подложка.
{img} Обувки и стелки
Известната китайска компания за електроника Xiaomi в сътрудничество с производителя на дрехи Li-Ning пусна на пазара умни маратонки. За $32 можете да притежавате обувки, които броят стъпките ви, мерят изразходените калории предават данните на смартфона чрез Bluetooth. Маратонките са защитени от проникване на влага и пот.
Стелките Digitsole пък могат да превърнат всяка обувка в „умна“. Главната им функция е да нагряват стъпалата. Ако ви стане студено, просто задавате необходимата температура през смартфона си. Digitsole също така отмерват изминатото разстояние и изгорените калории. Стелките имат акумулатори, които се зареждат чрез micro-USB. Нивото на заряда се изобразява на екрана на смартфона. Всички данни се предават чрез Bluetooth