0

Б лизо 40 маслени платна и още толкова запазени фирмени знаци, гербове и марки- дело на починалия преди 3 години художник – хералдик Христо Танев подредиха негови приятели и почитатели във фоайето на старозагорската опера за рождения му ден преди 78 години.

Близо 40 маслени платна и още толкова запазени фирмени знаци, гербове и марки- дело на починалия преди 3 години художник – хералдик Христо Танев подредиха негови приятели и почитатели във фоайето на старозагорската опера за рождения му ден преди 78 години.

Картините, сред тях и няколко автопортрета са притежание на  частни експозиции и на носещото неговото име най-младо читалище в Града на липите.

Художникът е ученик на проф. Никола Гелов от катедра „Стенопис“ при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, десетилетия наред е работил в областта на живописта, архитектурния ,промишлен и графичен дизайн. Негова работа са гербовете на Стара Загора, Димитровград, Чирпан и Гълъбово. Участник е в конкурса за новия държавен герб през 1997 г., където предлага едно от най-интересните и изпълнени с дълбока знаковост решения, които така и не са приети от журито, разпънато „на кръст“ между лъв с корона и лъв без корона.

В продължение на повече от 2 десетилетия „задълбава“в областта на хералдиката и семиотиката в търсене на смисъла на символи, свързани с идентичността на българския народ. През 1997 г. по негова инициатива е издаден сборникът „Азът на българите и националните символи“, в който основните публикации са негово дело. Творби на Христо Танев /1943-2019/ са притежание на НХГ ,  музея „А. С. Пушкин“ в Москва, над 30 държавни галерии у нас и чужбина, като и частни сбирки в България, Европа, Канада, Кувейт, Монголия, САЩ, ЮАР и Монголия.

Само на броени метри от експозицията с работите на Христо Танев същия ден бе открита и изложба с 40, непоказвани до сега акварелни работи на живописеца Иван Попчев/1941-1994/, ученик на академик Дечко Узунов и почетен гражданин на Стара Загора. Творбите са притежание на дъщеря му, художничката  Росица Попчева, която ги предоставя временно на окръжната художествена галерия за предстоящата 80-та годишнина /30 октомври/ от рождението му.