0
Се емително поевтиняващите ноутбуци, таблети и фаблети „изяждат“ все по-голяма част от пазарния дял на настолните компютри. Но настъпването на облачните технологии и падането на цените на мониторите с голям диагонал и свръхвисока плътност на изображението могат да върнат популярността на добрите, стари PC.
Развитието на широколентовите безжични връзки и облачните услуги ясно отделиха задачите на ежедневните комуникации – електронната поща, социалните мрежи, пращането на документи, търсенето и четенето на новини – от непосредствените работни процеси. Във втория случай съвременният човек често е принуждаван да отделя много време конкретни задачи, за които смартфоните и таблетите не са подходящи. Затова технологичният експерт от WSJ Джефри Фаулър смята, че в скоро време настолните компютри масово ще се завърнат в офисите и домовете.
Главният фактор в този случай е размерът на екрана. За продължителна и напрегната работа е важна ергономиката на работното място и големият монитор с висока разрешителна способност. Ако преди един хубав широкоформатен дисплей струваше около $2000, то днес за тази сума можете да си купите например 27-инчов iMac с екран 5К Retina, на който дори не могат да се забележат отделните микроскопични пиксели. Никой от съвременните лаптопи не може да се похвали с подобно качество на картината.
Настолните PC са в пъти по ефективни от гледна точка на производителността. Новият Dell XPS 8900 ще има процесор Intel Core i7 6700K, който е много по-мощен от чиповете в наутбуците.
За ергономиката на работното място са важни правилното разположение на монитора с ъгъл 90 градуса спрямо линията на погледа, удобната клавиатура и мишка, обезпечаващи правилното разположение на ръцете на бюрото. Безкрайният избор на периферни устройства и голямата бройка лесно достъпни USB-портове са присъщи само за настолните компютри.
Дори ако имате нужда от ноутбук, Джефри Фаулър съветва да помислите за док-станция с пълноценен екран, клавиатура и мишка, защото така значително се повишават комфортът и производителността на труд. Той привежда и още един аргумент, този път естетически – десктоп компютрите стават все по-красиви и компактни, а някои от тях дори могат да бъдат приспособявани към интериора и мебелите на дома.
Друга област на приложение на PC е постепенно формиращата се ниша на семейните мултимедийни центрове. HP Pavilion Mini или Apple Mac Mini имат достатъчна мощност за изпълнение на всички съвременни задачи. Те лесно могат да бъдат включени към телевизор с голям диагонал на екрана и заемат по-малко място от тв приставките за домашни забавления. С развитието на гласовите помощници от типа на Cortana тези компютри могат да намерят приложение и в кухнята, където ръцете на домакинята често са заети и ползването на таблети и смартфони не е удобно.