0

С топаните, отглеждащи кокошки, знаят, че има няколко здравословни проблеми с тези животни, с които често се сблъскват. С няколко лесни стъпки обаче можем да помогнем на пернатите да се справят с трудностите.

Стопаните, отглеждащи кокошки, знаят, че има няколко здравословни проблеми с тези животни, с които често се сблъскват. С няколко лесни стъпки обаче можем да помогнем на пернатите да се справят с трудностите.

На първо място това е линеенето – процесът, в който кокошките си сменят перушината. Перата основно са направени от протеини, затова кокошките имат нужда от допълнителен протеин в своята диета по време на линеене. Това ще им помогне да се снабдят по-бързо с нови здрави пера. Има специални смески на пазара за хранене на пернатите, които в момента си сменят оперението. Друга подходяща храна по време на линеенето са брашнените червеи и личинките. Брашнените червеи също могат да се закупят и не са скъпи. Те са любима храна на пернатите. Личинките са по-скъпи, но доставят повече протеин.

Крехки

Друг често срещан проблем са крехките или меките черупки на яйцата. Причинява се от липса на достатъчно калций в храната на пернатите. Това е лесен проблем за установяване и решаване. Има няколко добавки, които можете да използвате. На първо място това са натрошени мидени черупки. Дават се на кокошките направо, без да се смесват с храната. Сложете ги в купичка, за да могат кокошките да си ги взимат.

Има и друго решение на проблема. Пазете яйчените черупки, след като използвате яйцата при готвене. Когато съберете дузина, ги стрийте в хаванче на прах. Поднесете ги на кокошките също като натрошените мидени черупки.

Кафявите морски водорасли също са чудесна добавка, която заздравява черупките на яйцата, а кокошките много я обичат. Поръсвайте храната им с водорасли през няколко дни.

Стрес

Стрес и поведенчески проблеми. Стресът не засяга само хората. Кокошките също могат да бъдат стресирани, особено когато имат проблем с друг член на стадото. Поведенческите проблеми като тормоз, кълване и криене на яйца може да станат източник на стрес. Това често се случва, когато в стадото постъпи нов член, когато стадото загуби свой член, когато се преустройва кокошарника, когато няма достатъчно храна и вода, при екстремна жега или студ, при наличие на хищници, които обикалят наоколо, при нападение на паразити и др. Ако стадото ви е подложено на някои от тези стресиращи фактори, трябва да вземете мерки веднага. Стресът може да доведе не само до поведенчески проблеми, но и до нараняване, заболяване и дори смърт.

Лакомства

За да преодолеете тези проблеми, разсейвайте кокошките с лакомства и добавки. Можете да използвате и специални „играчки“, за да им отвлечете вниманието. Ето няколко съвета: окачете зеле или маруля на тавана на кокошарника; напълнете купичка със зеленчуци; напълнете хранилката с брашнени червеи; хвърлете чесалка в купа сено и гледайте как пернатите се забавляват с часове.



Имат нужда да поглъщат песъчинки

Проблемите с храносмилането също са често срещани при кокошките. Тук ключовият момент е превенцията. Ако ги пазите от бактерии, пернатите ще се разболяват по-рядко. Можете да давате кисело мляко на животните веднъж седмично като пробиотик. Веднъж седмично можете да добавяте във водата им и една супена лъжица ябълков оцет също като превенция срещу развитието на патогенни бактерии.

Ако пернатите страдат от някакъв проблем с храносмилането, на помощ идват пробиотиците.

На кокошките трябва да се дават и песъчинки като превенция срещу храносмилателни проблеми. По принцип пернатите приемат песъчинки, които им помагат да смилат храната. Те си ги намират сами, но само ако имат възможност свободно да се разхождат из двора. Ако гледате кокошки в затворени помещения, трябва сами да им доставяте песъчинки, за да нямат храносмилателни проблеми. Сложете ги в купичка, за да могат пернатите да имат достъп до тях.