0

П редвидените подвижни секции, с които трябва да гласуват карантинираните на изборите на 14 ноември, може да не достигнат, ако броят на хората в карантина и изолация продължи да се покачва. Това предупреди пред БТВ говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той обясни, че никой не бива да бъде лишен от правото си на глас и призова всички изолирани или карантинирани по-скоро да подадат заявленията си за гласува с подвижна урна.

Предвидените подвижни секции, с които трябва да гласуват карантинираните на изборите на 14 ноември, може да не достигнат, ако броят на хората в карантина и изолация продължи да се покачва. Това предупреди пред БТВ говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той обясни, че никой не бива да бъде лишен от правото си на глас и призова всички изолирани или карантинирани по-скоро да подадат заявленията си за гласува с подвижна урна.

"Днес проверявах колко са карантинираните - 163 хил., и за последната седмица са нараснали с 30 хил. Те могат да достигнат 200 хил. до изборите. Страхувам се, че предвидената възможност за подвижни избирателни секции, може да не е достатъчна", каза Томов.

"Тези секции се съставят от кметовете по общини, не са възниквали досега затруднения с липса за капацитет за разкриване на подвижни секции и ако комисията се изправи пред подобен проблем - трябва да търси алтернативно решение“, коментира Томов.

Според него избори „2 в 1“ ще протичат по-бавно, а предвид пандемията и трети поред за година парламентарен вот активността може да ни изненада, като по-голяма такава няма да е отрицателна изненада.

Томов изрази и личното си мнение относно броенето на всяка разписка от машината за гласуване. Напомни, че АС трябва да се произнесе по повод обжалването на решението на ЦИК. По думите му смисълът да се вземе това решение е, че трябва да има контрол върху начина, по който работи софтуера на машините. Затова е резонно да се броят контролни разписки - но не всички, а само представителна извадка. Именно затова по думите му това не е е добра идея и го сравни с работата на БАБХ и Агенцията по храните например да проверява всяка пита кашкавал, преди да се изложи на щанда в магазина. „Не бива да се прави така. Трябва ни добра извадка, че всичко работи добре в противен случай ликвидираме едно от най-съществените преимущества на машинното гласуване - възможността да се ликвидира субективния фактор при броенето“, каза говорителят на ЦИК.

Той обясни и че досега не е имало регистрирано разминаване между ръчно броене и машинно, както и че в Избирателния кодекс е записано, че официалният документ е машинният протокол."Очаквам по-мъчителна нощ за членовете на комисията заради това решение, по-дълъг изборен ден няма как да има, допълни Томов. По думите му разчетите на комисията са направени така, че да не допускат опашки. Томов подчерта и, че при евентуален балотаж, ЦИК счита за най-добре да се изпратят наново комплект машини, а не тези от чужбина да се разкарват дотук и обратно.