0

Н идерландецът Майкъл Енгелбрехт, който е носител на първа награда от VIII-я международен конкурс за оперни диригенти Blue Danube/Bela Bartok /Стара Загора 2021, ще застане на диригентския подиум за „Бал с маски“ на 28 януари.

Нидерландецът Майкъл Енгелбрехт, който е носител на първа награда от VIII-я международен конкурс за оперни диригенти Blue Danube/Bela Bartok /Стара Загора 2021, ще застане на диригентския подиум за „Бал с маски“ на 28 януари.

Маестрото е лауреат и на международния майсторски клас и конкурс за оркестрово дирижиране в Будапеща, където членовете на MÁV Budapest Symphony Orchestra го избират за победител, припомнят факти от биографията му от ръководството на най-старата извънстолична трупа. Енгелбрехт, който е започнал професионалната си кариера едва 17-годишен, в момента е главен диригент на Филхармония Гелре в Арнем. Участвал е в майсторските класове на Ян Кобер, Иван Мейлеманс, Мариен ван Стаален, Илона Меско и Юка-Пекка Сарасте.

С вердиевата творба ще бъде даден старт на програмата от новата година. С нея бе открито през ноември м.г. 51-о издание на ФОБИ.

Режисьор на постановката е Славчо Николов, художник на декора и костюмите Каталин Йонеску-Арборе, хормайстор е Младен Станев, а пластичните решения са на Ромина Славова.

На 28 януари в главната роля на Рикардо ще се изяви тенорът Ивайло Михайлов, а в образа на Амелия ще дебютира  сопраното Емилия Джурова. В ролята на Ренато гостува баритонът Нико Исаков, Оскар - Емилия Иванова, а мистериозната Улрика е поверена на Даниела Нинева.

За ролята си Джурова споделя: „.Образът на Амелия е изключително дълбок и завършен, представен в пълна степен, защото публиката вижда героинята пряко в различни взаимоотношения и ситуации, в които тя е различна. Стоейки устойчиво зад съпружеския си дълг, опитвайки се да запази честта на своя съпруг, в нея бушуват и онези силни любовни чувства на невъзможната любов, които тя всячески се опитва да укроти. Този огромен диапазон от лирични и драматични нотки в нейния характер, бих искала да пресъздам от душа и сърце, достигайки и вълнувайки публиката!“.