0

Л егендарната рок опера „Исус Христос Суперзвезда” от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс ще има премиера в Държавна опера – Пловдив, на 13 март. Заглавието, което вече 40 години владее света, се поставя от талантливата режисьорка Веселка Кунчева и екипа, с който тя създаде хитовия танго-мюзикъл „Мария от Буенос Айрес” за Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Легендарната рок опера „Исус Христос Суперзвезда” от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс ще има премиера в Държавна опера – Пловдив, на 13 март. Заглавието, което вече 40 години владее света, се поставя от талантливата режисьорка Веселка Кунчева и екипа, с който тя създаде хитовия танго-мюзикъл „Мария от Буенос Айрес” за Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Диригент е Константин Добройков, художник – Мариета Голомехова, хореограф – Явор Кунчев. Продукцията е по споразумение с The Really Useful Group Ltd.

За ролята на Исус е поканен рок певецът Николай Воденичаров-Никеца, участвал в тв шоуто „Гласът на България” в отбора на Иван Лечев. Срещу него като Юда се изправя Влади Михайлов, известен от групите "Сафо", "Сленг" и Eqinox. Безкомпромисният вокал изпълнява и главните партии в мюзикълите „Фантомът на операта”, „Клетниците” и Mamma Mia!. Юлия Йорданова е Мария Магдалена, а кукленият актьор Цвети Пеняшки е Пилат Понтийски. Сред солистите са още Константин Кацаров, фронтмен на група „Ренегат”, Марк Фаулър, Владимир Ников, Евгений Арабаджиев, Август Методиев и др.

Веселка Кунчева пренася историята за последните дни на Исус и неговия сблъсък с Юда Искариотски в мрачно постапокалиптично бъдеще с мътна вяра и срив на морала, в което обезвереното човечество търси отново своя Месия. С характерните за стила си силно визуални изразни средства тя изследва безкрайния цикъл на вяра и отричане. „Това, което виждам в тази рок опера не е просто болезнено въздействаща музика. В нея има пророчество, което ние като съвременни творци сме длъжни да видим”, споделя режисьорката. Сценографията на Мариета Голомехова подсилва концепцията като пресъздава подземен град гробище, олицетворяващ "бездомието" на света, в който живеем. За спектакъла тя изработва и уникален венец, но не от тръни, а от парчета стъкло.

Рок операта „Исус Христос Суперзвезда” се изпълнява на английски език със субтитри на български.