0

Н авръх Великден – в неделя от 19 ч., актьорът Ники Урумов ще влезе на живо в ролята си от моноспектакъла „Мъжка Задушница“ на Русенския драматичен театър „Сава Огнянов“. Представлението по романа "Видрица" на поп Минчо Кънчев, с драматургия и режисура на Емил Бонев, ще бъде излъчвано в реално време онлайн напълно безплатно във Фейсбук страниците на платформата URBO, arenamedia.net и ДТ "Сава Огнянов" – Русе.

Навръх Великден – в неделя от 19 ч., актьорът Ники Урумов ще влезе на живо в ролята си от моноспектакъла „Мъжка Задушница“ на Русенския драматичен театър „Сава Огнянов“. Представлението по романа "Видрица" на поп Минчо Кънчев, с драматургия и режисура на Емил Бонев, ще бъде излъчвано в реално време онлайн напълно безплатно във Фейсбук страниците на платформата URBO, arenamedia.net и ДТ "Сава Огнянов" – Русе.

Актьорът вече е в крайдунавския град и сподели за „Монитор“, че за да изиграе детските и юношеските години на героя, е обръснал 30-дневната брада, отгледана в изолация. След премиерата на 29 октомври Урумов замина за месец в САЩ, така че е показал моноспектакъла си у нас едва десетина пъти и интересът към него е огромен. 4 камери и 5 микрофона ще работят в неделя за високото качество на излъчването. Сладкодумецът ще ни въвлече в българското Възраждане по незабравим начин. С любов и чувство за хумор той ще ни разходи сред обикновените нашенци от онези времена, каквито ги е видял по улиците, кръчмите и домовете им. Ще ни разкаже за делото на Апостола, за работата на комитетите, за анадолските затвори в Диарбекир и как се живее там – от първо лице, единствено число. Текстът е съвременна адаптация на 2200 страници спомени и размишления на „смахнатият поп“ Минчо Кънчев. Емил Бонев е успял да ги синтезира в 60-минутен спектакъл, разтърсващ първо с непринуден смях, а в последните 10 минути се преобръща и ни сграбчва за гърлата с, уви, вечно актуалния въпрос: „За тази България ли се бихме? Докога????“.

Събитието ще се състои под мотото "19 април, 19 часа, срещу COVID-19", уточнява именитият актьор. Онези, които искат и имат възможност да подкрепят начинанието, могат да закупят от https://urboapp.com/urbo-live-events/?ev=3034&lang=bg виртуални билети по 3, 10 или 30 лв., като последните са придружени с подарък – постер на спектакъла и снимка с автограф на актьора. От екипа на театъра обещават да ги изпратят по куриер на притеажтелите на ВИП билети. Част от събраните средства ще бъдат дарени в помощ на медиците ни в борбата им с COVID-19 за здравето на обществото. „Така целим да окажем подкрепа в три различни посоки. Да дарим средства за подпомагане на медицински дейности, да разнообразим празника на хората, живеещи в изолация, с един специален спектакъл и да създадем заетост на работещите по проекта... Знаем, че театърът е „по-вкусен“ на живо, но екипът ни е положил всички усилия, за да се доближим максимално до преживяването и интимността, особено в един моноспектакъл“, обясняват от трупата.