0
Кп панията Nokia, чието подразделение за производство на мобилни апарати беше продадено на Microsoft през 2014-а, планира да се върне на пазара на телефони през следващата година. За това съобщи порталът Re/code, като се позова на собствени източници.
Инициатор на тези планове е едно от трите останали след сделката с Microsoft подразделения на финландците – Nokia Technologies. То се занимава лицензирането на 10 000 патента, които притежава компанията. Подразделението отговаря и за разработката на продукти и лицензирането им за други фирми. Засега подразделението Nokia Technologies е лансирало само два продукта: Android-програмата Z Launcher (все още в beta версия) и таблета N1, който стана първото устройство на компанията след продажбата на мобилното й подразделение на Microsoft. Таблетът използва операционната система Android и има фирмения графичен интерфейс на Nokia, но беше пуснат на пазара от съвсем различен производител, който го продава в Китай под финландския бранд. Източниците на Re/code предполагат, че същото ще се случи и с бъдещите телефони на Nokia. Порталът съобщи също, че компанията работи и над проект, свързан с виртуалната реалност, но не уточни какъв точно.
Nokia продаде на Microsoft мобилния си бизнес за 5,4 млрд. евро през септември 2013 г. Финализирането на сделката се състоя през април 2014-а. Едно от условията беше финландците да не използват бранда Nokia върху телефони до края на 2016 г. Microsoft пък получи линията Lumia за смартфони.
Освен Nokia Technologies финландците си оставиха още две подразделения: едно по създаване и обслужване на мрежово оборудване и друго, съвсем малко, за навигационното и картово програмното обезпечаване HERЕ, което се радва на все по-голяма популярност.
Миналата седмица финландската компания купи за 15,6 млрд. евро френския си конкурент Alcatel-Lucent.