0
Юо окорейската марка KIA обнови бестселъра си Cee’d. Компактният хечбек е сред най-популярните модели на марката с реализирани над 75 000 продажби годишно в Европа. Моделът Cee’d е проектиран и конструиран в Европа, дебютира на Стария континент през 2006 г. и се произвежда в завода на марката в Жилина, Словакия. Cee’d изигра съществена роля в устойчивото развитие на марката през последните 9 години. През май тази година KIA произведе 1-милионния Cee’d. Обновеният модел ще атакува още по-агресивно европейските пазари и се очаква да надмине досегашния успех.
Видимите промени в KIA Cee’d засягат основно външния дизайн и интериора, а скритите подобрения са новите двигатели и трансмисии, както и редица нововъведения по отношение на сигурността, комфорта и удобството на пътниците в колата. Подобренията са осъществени за всички представители на семейство Cee’d - както за хечбека с 5 врати, така и за комбито Cee’d, и за версията с 3 врати Pro_cee’d. Визуални и динамични промени са направени и при моделите Cee’d GT и Pro_cee’d GT. „Лицето” на модела е подчертано от уголемена предна броня с хромирани детайли около фаровете за мъгла. Като цяло автомобилът запазва характерната радиаторна решетка тип „Тигров нос” и извитите форми на предните светлини. В задната част е променена бронята, добавени са спортни рефлектори и LED светлини, а в профила изпъкват стилните 16- и 17-цолови алуминиеви джанти, които подчертават агресивната визия. Интериорът на новия Cee’d е усъвършенстван и се отличава с асиметрично табло и хромирани детайли. Моделът ще се предлага и с нов интериорен пакет Brown Pack. Обновеният интериор е с подобрена шумоизолация и намалени вибрации в купето.
За лансирането на обновения Cee’d, KIA представя своя изцяло нов 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател 1.0 T-GDI. Новият турбомотор се характеризира със система за директно впръскване на гориво под високо налягане, високо ефективна охладителна система и интегриран дизайн на ауспуховата система. Европейските потребители ще могат да избират между две версии на 1,0-литровия турбомотор - със 100 к.с. и 172 Нм въртящ момент, и със 120 к.с. със същия въртящ момент, наличен между 1500 и 4000 об/мин. Дизеловият Cee’d се задвижва от 1,6-литровия мотор CRDi с увеличена мощност от 128 к.с. на 136 к.с. и въртящ момент от 265 до 285 Нм, а любителите на динамичния стил ще могат да поръчат спортен пакет GT line. Новият Cee’d е оборудван със 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител DCT, достъпна за моделите с обновения турбодизел 1.6 CRDi. Новата трансмисия е проектирана ефективно да управлява по-висок въртящ момент, постигайки по-добър баланс, по-лесно управление и потенциал за по-нисък разход на гориво. 7-степенната трансмисия с двоен съединител е проектирана за спортно управление в ръчен режим, по-голям комфорт и плавно превключване в автоматичен режим. Новата кутия предлага по-добра ефективност в сравнение с 6-степенния автоматик. Инженерните екипи на марката добавят към модерния и високотехнологичен облик на модела нови нива на удобство, комфорт и сигурност. Оборудването на новия Cee’d включва система, която разчита пътните знаци за ограничение на скоростта и ги отразява на навигационния дисплей, системата за контрол на мъртвата зона и за предупреждение за трафик. Водачите на новия Cee’d ще паркират по-лесно с асистента за автоматично паркиране. Системата вече може да управлява автомобила не само при паралелно паркиране, но и при перпендикулярно. Обновеният Cee’d е с модерна аудиовизуална навигация, разположена на 7-инчов дисплей. Предлагат се и гама от мултимедийни информационни услуги – актуализация на трафика, местоположение на камери и др.